O cititoare a ziarului nostru se interesează dacă legea prevede asigurarea pensionarilor în mod gratuit cu lemne pentru iarnă de către autorităţile publice locale. Femeia spune că s-a adresat primarului din comuna în care îşi are domiciliul, dar cererea nu i-a fost îndeplinită. În acelaşi timp, ea ar fi auzit că unele familii de bătrâni din aceeaşi localitate ar fi primit ajutor sub formă de lemne de foc de la primărie.
Reprezentanţii Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei au precizat că legea prevede în acest scop doar ajutor social în formă pecuniară, destinat susținerii familiilor cu venituri mici.
Ajutorul pentru sezonul rece al anului este o prestație complementară ajutorului social şi este acordat lunar, în perioada noiembrie-martie, în sumă fixă aprobată de Guvern. În anul curent, această sumă este de 315 lei şi va fi plătită familiilor al căror venit este mai mic decât nivelul venitului lunar minim garantat majorat de 1,6 ori.
Astfel, pentru 2016, venitul lunar minim garantat pentru ajutor social constituie 900 de lei, iar cel pentru ajutorul acordat în perioada recea a anului – de 1440 de lei.
Dreptul de stabilire a ajutorului social și a celui pentru perioada rece a anului revine direcţiilor sau secţiilor de asistenţă socială şi protecţie a familiei, iar cererea trebuie depusă la asistentul social din primărie. Printr-o singură cerere este examinată posibilitatea de a fi acordat dreptul la ambele prestații.
În cazul capitalei, însă, este vorba despre un regulament care funcţionează la nivel de municipiu, care prevede compensarea din mijloacele financiare disponibile la nivel local a unei părţi din cheltuielile suportate de persoanele fizice în sezonul rece al anului pentru încălzirea locuinţelor. În restul localităţilor, acest fel de ajutoare sunt acordate numai în cazul în care autorităţile publice locale dispun de posibilităţi financiare. În ceea ce-i priveşte pe locuitorii municipiului Chişinău, aceştia pot depune deja cereri pentru a beneficia de compensaţii la căldură pentru sezonul rece 2016-2017, a anunţat la începutul acestei săptămâni Dorin Chirtoacă, primarul general al capitalei.
Municipalitatea acordă ajutor la plata agentului termic în mărime de
40 la sută din costul facturii la încălzire familiilor care, pe parcursul ultimelor 12 luni, au avut un venit lunar de până la 2500 de lei pentru fiecare membru.
Totodată, ajutorul în cauză este destinat persoanelor care îşi încălzesc locuinţele cu energie termică, dar şi cu electricitate, gaze naturale sau cu lemne.
În sezonul de încălzire 2015-2016, Primăria capitalei a acordat compensaţii la plata agentului termic la aproximativ 36 de mii de familii, iar suma totală alocată în acest scop a depăşit 75 de milioane de lei.