Federația Națională a Sindicatelor din Agricultură și Alimentație „Agroindsind” a convocat, recent, Consiliul General al Federației, la care au participat Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al CNSM, precum și lideri sindicali din teritoriu.
Ședința Consiliului General a fost precedata de workshop-ul educațional (o bună practică aplicată în ultimii ani), în cadrul căruia au fost puse în discuție chestiunile propuse ulterior pentru aprobare la ședința Consiliului General.
Sergiu Sainciuc a relevat, în alocuțiunea sa, despre activitățile și realizările CNSM în 2023, inclusiv prioritățile pentru anul curent în domeniul protecției social-economice a salariaților, membri de sindicat. El a subliniat importanța dezvoltării parteneriatului social în agricultură, care este o ramură strategică pentru economia națională, și necesitatea de a identifica soluții la problemele cu care se confruntă agricultorii. Iar sindicatele trebuie să fie alături de aceștia în revendicările lor.
Vasile Mămăligă, președintele „Agroindsind”, și Leonard Palii, seful Departamentului organizare, educație și informație, au atras atenția asupra realizărilor înregistrate în 2023, inclusiv semnarea cu partenerii sociali din ramură, la sfârșitul anului trecut, a Protocolului–Acord de modificare a Convenției colective (nivel de ramură), prelungită pentru anii 2023–2026.
Materialele finale pregătite pentru Consiliu au fost discutate anterior la seminarele, întrunirile zonale în unitățile teritoriale și reprezentanțe pe perioada lunilor octombrie-decembrie 2023.
Pentru 2024, au fost aprobate 14 priorități de activitate, punându-se accentul pe proiectul „FNSAA „Agroindsind 2022-2027 – Spre un sindicat combativ, modern și consolidat”, în care s-a subliniat că anul 2024 este unul de cotitură pentru Federația „Agroindsind”.
În discursurile în cadrul întrunirilor, s-a pus accent pe reluarea dialogului social la nivel de ramură și pe modificarea Convenției Colective vizând remunerarea muncii salariaților, membri de sindicat, prin majorarea salariului tarifar pentru categoria I de 5000 de lei, pentru diferite ramuri – la 6500 de lei.
Pentru a-și recăpăta autoritatea, atractivitatea și rolul său în mișcarea sindicală, structurile FNSAA „Agroindsind” trebuie să se reformeze, să colaboreze cu partenerii sociali, cu CNSM și cu sindicatele frățești de peste hotare.
Membrii Consiliului General au constatat că întreaga mișcare sindicală națională trece acum printr-o profundă criză. Indicatorii acestei crize sunt la suprafață: diminuarea catastrofală a numărului de membri de sindicat, urmare a exodului în scop de muncă și a atragerii insuficiente în sindicat, din cauza motivației slabe. Fiindcă sindicatul moldovenesc, după „formă” și după „conținut”, este unul, în mare măsură, depășit de vreme. Îmbibat de rudimente ale sindicatului sovietic. Dar se vede cu ochiul liber că această paradigmă sindicală învechită, care mai umbrește încă mințile multor sindicaliști, este una distructivă. Și nici o fațetă propagandistă de imagine falsă nu va readuce sindicatul actual la locul pe care îl merită în societate.
E greu de recunoscut acest fapt, dar s-a recunoscut acest crud adevăr la Congresul VIII al FNSAA din 12 mai 2022, care a lansat cursul Resetării, Modernizării, Reformării „Agroindsind”-ului – spre un sindicat Adevărat, Combativ, Modern și Consolidat.
„S-a constatat: calea spre realizarea acestui Curs Strategic este plină de obstacole, nespus de grea și anevoioasă. Dar este de datoria noastră, a celor care activăm astăzi, să accelerăm tranziția de la sindicatul cu multe rudimente ale trecutului spre unul autentic. Da, ne deplasăm mai încet decât ne-am propus inițial. Da, ne confruntăm atât din exterior, cât și din interiorul Federației, cu obstacole neprevăzute. Dar ne-am pornit totuși! Iar aceste rezultate ale anului 2023, deși insuficient de relevante, au fost obținute cu mari eforturi, printr-o muncă asiduă a celor care au manifestat adevărată dăruire de sine, măiestrie, responsabilitate, curaj și profesionalism. Mai mult ca atât, considerăm că această mică experiență pozitivă necesită a fi „culeasă”, examinată și extinsă”, a relevat Vasile Mămăligă, președintele Federației „Agroindsind”.
El a adăugat că, precum au subliniat mai mulți vorbitori, „anul sindical 2023 l-am petrecut așa cum se cuvine, prin aprecieri obiective, sincere și cu speranțe în viitor. Dar, pentru ca aceste speranțe să fie transpuse în realitate, am trasat Direcțiile/Sarcinile prioritare de activitate ale Federației pentru anul 2024. Acest document, în opinia noastră, va servi drept Bază metodologică și decizională pentru planificarea activității în 2024 a Centrului FNSAA și subdiviziunilor Federației”.