Agricultura şi dezvoltarea rurală au devenit domenii strategice pentru evoluţia Republicii Moldova după ce, săptămâna trecută, Guvernul a modificat în acest scop Strategia naţională „Moldova 2020”. Această decizie se înscrie în eforturile de promovare a rolului central al sectorului agricol şi al celui rural în dezvoltarea ţării noastre prin prisma Acordului de Liber Schimb cu Uniunea Europeană.
Modificarea în cauză urmăreşte consolidarea economiei autohtone şi a comunităţilor din mediul rural, dar şi sporirea sprijinului conceptual şi financiar din partea partenerilor de dezvoltare. Documentul aprobat defineşte, între altele, viziunea strategică, scopurile şi obiectivele Guvernului privind securitatea şi siguranţa alimentară, păstrarea resurselor naturale şi a fondului funciar.
În opinia preşedintelui Federaţiei „Agroindsind”, Sergiu Bernevec, aprobarea acestei decizii va duce în mod automat la atragerea de fonduri europene importante pentru dezvoltarea agriculturii şi a sectorului rural. Din cauza că agricultura nu a fost declarată mai demult ramură strategică, ţara noastră a ratat foarte mulţi bani europeni.
Republica Moldova trebuie să participe la divizarea internaţională a muncii şi nu-şi poate face simţită prezenţa pe piaţa externă fără produsele agroalimentare. De aceasta depinde perspectiva, viitorul şi locul ţării noastre în lume.
De asemenea, agricultura, industria de prelucrare şi cea alimentară au cel mai mare potenţial de creare a unor noi locuri de muncă şi de captare a forţei de muncă. În prezent, mai mult de jumătate din populaţia ţării trăieşte în mediul rural şi este necesar să-şi poată câştiga sursele de existenţă la baştină.
Sunt sigur că, pe măsură ce vor fi atrase investiţii în agricultură, în dezvoltarea rurală, vor fi create noi locuri de muncă şi încă unele mult mai productive, iar ponderea lucrătorilor din mediul rural va spori, a mai relevat Sergiu Bernevec.