18 November 2024
Chisinau
Без рубрики

Agricultura – ramura cu probleme mari într-o ţară agrară

Loading
Без рубрики Agricultura – ramura cu probleme mari într-o ţară agrară
Agricultura – ramura cu probleme mari într-o ţară agrară
eni-drochi

Foto: vocea.md

Temperaturile de primăvară în toiul iernii au devenit un prilej de bucurie pentru unii, dar şi un motiv de mare necaz pentru alţii. Cei din urmă sunt agricultorii, pentru care această schimbare majoră a vremii prevesteşte efecte sumbre.

 

Agricultorii sunt îngrijoraţi că, dacă nu va ninge în timpul apropiat, cerealele semănate în această toamnă ar putea să în­gheţe, dacă vremea se răcește. Potrivit acestora, cerealele s-au înfrăţit deja, iar zăpada ar pro­teja plantele de un eventual în­gheţ. „Acum încă e bine, plantele şi-au luat avânt spre creştere, au zahărul necesar pentru dezvolta­re, însă dacă nu va fi zăpadă, iar temperaturile vor scădea, plantele vor avea de suferit”, spun agricultorii.

Potrivit specialiştilor, grâul de toamnă are nevoie de câţiva centimetri de zăpadă ca să izole­ze pământul de aerul rece din at­mosferă şi să nu îngheţe până la primăvară. Partea rea însă vine atunci când meteorologii anunţă temperaturi de până la plus 10 grade Celsius pe perioada ianu­arie – februarie, deci zăpadă nu se prevede, iar agricultorii pot da de necaz. Problema tempera­turilor este însă preocuparea de moment a agricultorilor din ţara noastră. Per ansamblu însă, ulti­mii se plâng de o mulţime de pro­bleme care urgent trebuie soluţi­onate. Echipa „Vocii poporului” s-a deplasat în raionul Drochia pentru a lua cunoştinţă de situ­aţia din raion. Acolo, lucrătorii din agricultură ne-au întâmpinat setoşi de a-şi exprima necazurile, grijile şi doleanţele. „Noi suntem practic ai nimănui, avem salarii mizere, condiţii de muncă la fel, şi pe lângă toate acestea se mai adaugă şi munca grea de câmp pe care o prestăm”, a menţionat Eugeniu Rohac, liderul Organi­zaţiei Sindicale din cadrul Cooperativei de Producere „Câm-pia Peleniţei” din Drochia. Pe Eugeniu l-au susţinut şi alţi agricultori.

 

g_economie

Lipsa pieţelor de desfacere,problema numărul unu a agricultorilor

 

„La noi, dacă este roadă mul­tă, atunci preţurile sunt foarte mici, iar pe lângă asta nu avem nici pieţe de desfacere. Astfel, suntem nevoiţi să ţinem roada în hambare, care până la urmă se strică”, ne-a mărturisit Maria Raveţcaia, membru al Comitetu­lui sindical din cadrul Cooperati­vei. Potrivit dânsei, şi tehnica de lucru este deja învechită, lucru care nu garantează securitatea şi sănătatea în muncă. „Nu avem bani să procurăm tehnică nouă şi deseori riscăm să ne accidentăm, dar deja ne-am obişnuit cu acest lucru”, a mai adăugat Maria Ra­veţcaia.

Anatolie Leahu, vicepreşe­dintele Consiliului interramural al sindicatelor din Drochia, a subliniat că o problemă gravă în agricultură este şi faptul că mun­citorii nu ajung să trăiască până la pensie. „La noi, mecanizato­rii, mulgătoarele, dar şi ceilalţi lucrători îngheaţă pe câmp, în grajduri, drept urmare se îmbol­năvesc, fără să atingă vârsta pen­sionării”, a menţionat Leahu. O doleanţă a agricultorilor din ra­ion este ca asigurarea medicală să fie personalizată şi folosită după necesităţi. Tot ei cer şi bilete pen­tru tratament balneosanatorial. „Noi muncim din greu, pentru că agricultura nu e floare la ureche, merităm şi noi să ne odihnim la sanatoriu”, s-a revoltat Maria Raveţcaia.

Dumitru Eni, preşedintele Consiliului interramural al sin­dicatelor din Drochia, a remar­cat că ţine în vizor problemele muncitorilor din agricultură şi că face tot posibilul pentru a redre­sa situaţia. Potrivit domniei sale, la etapa actuală se negociază cu o parte din angajatorii din raion pentru ca salariile să fie achitate la timp, fără restanţe, lucru care se întâmplă destul de rar în ra­mura agriculturii.

 

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand