Organizația Mondială a Sănătății (OMS) definește standardele de calitate a aerului necesare pentru menținerea sănătății umane. Cu toate acestea, conform datelor companiei elvețiene IQAir din 2023, doar în șapte țări din lume calitatea aerului a corespuns acestor standarde. Un fapt cu consecințe grave pentru sănătatea populației.
Unde este aerul curat?
Conform raportului IQAir, în 2023 doar șapte țări – Australia, Grenada, Islanda, Mauritius, Noua Zeelandă, Finlanda și Estonia – au reușit să mențină nivelul particulelor PM 2.5 din aer la nivelul recomandat de OMS. Asta înseamnă că locuitorii acestor țări au șanse mai mari la o viață sănătoasă, lipsită de probleme legate de poluarea aerului.
În Moldova, indicatorul a fost de 15,7 micrograme pe metru cub și ocupă locul 65 în clasament, în Ucraina – 8,6 (locul 107), în SUA – 9,1 (locul 102), în Germania – 9 (locul 103), în China – 32,5 (locul 19).
Situația gravă din alte țări
Cele mai poluate țări s-au dovedit a fi Bangladesh, Pakistan și India (primele 3 locuri), unde nivelul PM 2.5 depășește semnificativ recomandările OMS. Acest lucru creează amenințări grave pentru sănătate, inclusiv riscul de a dezvolta astm, cancer și alte boli ale sistemului respirator. Mai mult, în multe țări din Africa lipsesc datele fiabile despre calitatea aerului, ceea ce lasă o mulțime de oameni fără apărare împotriva impactului său negativ.
Necesitatea luării de măsuri
Poluarea aerului devine o problemă tot mai gravă care amenință sănătatea a milioane de oameni din întreaga lume. Acest lucru necesită o intervenție urgentă la nivel de state și organizații internaționale. Este necesară reducerea emisiilor de substanțe nocive în atmosferă, prin trecerea la surse de energie și tehnologii ecologice.
Aerul curat este o condiție necesară pentru o viață sănătoasă. Deși doar în puține țări calitatea aerului corespunde standardelor OMS, aceasta trebuie să fie o prioritate pentru toate țările lumii. Dezvoltarea de tehnologii ecologice și măsurile de reducere a poluării aerului trebuie să fie pe primul loc în agenda tuturor guvernelor și societăților.