22 iulie 2024
Chisinau
Cititorii ne scriu

Adaos la pensie pentru anii lucraţi după stabilirea acestei plăţi

Loading
Cititorii ne scriu Adaos la pensie pentru anii lucraţi după stabilirea acestei plăţi
Adaos la pensie pentru anii lucraţi după stabilirea acestei plăţi
pensionar

Foto: vocea.md

„Dragă redacţie, demult căutăm răspuns la o în­trebare care ne doare nespus. De ce pensionarul care lu­crează, după ce începe să primeas­că pensia de vârstă, nu beneficiază ulterior de o recalculare pentru anii munciţi ulterior, de vreme ce achită tot felul de plăţi din salariu în buget?

Am adresat această întrebare şi re­prezentanţilor Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, dar nu am primit răspuns. Vă rugăm mult să ne explicaţi, prin intermediul zi­arului, dacă recalcularea la care ne referim este posibilă în corespunde­re cu legislaţia moldovenească”.

 

Cu respect,

Un grup de pensionari din sectorul Ciocana al capitalei

 

 

Şefa Departamentului protecţie social-economică al CNSM, Ana Mol­dovanu, a comunicat pentru „Vocea poporului” că sindicatele insistă de mai mult timp asupra recalculării pensiilor pentru cei care activează în câmpul muncii şi sunt pensionari. Potrivit ei, pensiile au fost prevăzute din start fără posibilitatea de actuali­zare a venitului asigurat. În prezent, 90 la sută din pensionarii moldoveni ridică pensii sub nivelul minimului de existenţă şi, din acest motiv, pen­sionarii sunt nevoiţi să continue să lucreze. Cu toate acestea, de vreme ce le sunt reţinute contribuţii, trebuie să le fie recalculată pensia, este dreptul lor, a conchis Ana Moldovanu.

Şeful Secţiei pensii şi indemniza­ţii din cadrul Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Victor Gâlcă, a precizat pentru „Vocea po­porului” că, o dată stabilită, pensia nu mai poate fi recal­culată. Dacă salariatul nu ar fi depus, la împlinirea vâr­stei respective, actele pentru stabilirea pensiei, ar fi putut să primească un adaos de doi la sută la baza de cal­cul pentru fiecare an lucrat suplimentar. Totodată, în acest caz ar mai fi beneficiat de un supliment pentru fie­care an ce depăşeşte stagiul de cotizare, care acum este de 31,6 ani pentru bărbaţi.

Conform practicilor din alte state, inclusiv din Ro­mânia, nu se admite ca o persoană să primească în acelaşi timp salariu şi pensie. Este dreptul fiecăruia de a alege între a continua să lucreze, fără a primi pen­sie, care la încheierea activităţii va fi calculată pentru întreaga activitate de muncă, şi a-şi stabili pensia, cu pierderea dreptului de a mai lucra. În ţara noastră, legislaţia în dome­niu este mai flexibilă, pentru că pen­siile şi salariile sunt mici, a apreciat Victor Gâlcă.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
1
Comentează
  • Alexandru
    05.11.2014

    Ni s-a spus de sus si tare: Pensionarii, cu pensia subt 1300 lei vor beneficia de un adaos de 24% la pensia primita. Astazi, 5.XI.14 am primit deja pensia dar despre adaosul primit nici pomina.
    Dispun de o pensie de 701 leu. Sunt vaduv. Nu ma pot angaja in cimpul muncii. Bolnav. 65 ani. Copiii nu locuiesc cu mine. Am dreptul la ajutorul pentru perioada rece a anului?

Citește și
slot thailand