Activitatea de repartizare a ajutoarelor umanitare ar putea să devină mai transparentă. Cel puţin acesta este scopul declarat al unui control la care vor fi supuse, în următoarele trei luni, instituţiile implicate în această activitate.
O dispoziţie privind verificarea activităţii instituţiilor responsabile de repartizarea ajutoarelor umanitare a fost dată de actualul premier interimar al ţării noastre. El a decis acest lucru în contextul prezidării unei recente şedinţe a Comisiei interdepartamentale pentru ajutoare umanitare. În cadrul ei a fost examinat procesul de distribuire a ajutorului umanitar care ajunge în ţara noastră.
Potrivit Biroului de comunicare şi relaţii cu presa al Guvernului, membrii comisiei au constatat unele probleme în procesul de repartizare a consumabilelor, medicamentelor și dispozitivelor medicale către instituțiile medicale republicane și raionale. Ei au accentuat asupra necesităţii de a fi asigurat un grad mai înalt de transparenţă în prestarea serviciilor respective.
În cadrul discuțiilor s-a convenit să fie introdusă o practică nouă în procesul de repartizare a ajutoarelor umanitare. Aceasta va consta în efectuarea expertizei de conformitate pentru echipamentele medicale second hand. Scopul acestei expertize va fi de a verifica funcționalitatea echipamentelor în cauză, dar şi de a nu admite importul în ţara noastră a deşeurilor electronice.
La aceeaşi şedinţă s-a discutat şi despre modul în care activează în prezent comisiile teritoriale pentru ajutoare umanitare. În context, s-a decis ca, în termen de trei luni, să fie efectuată o verificare a activităţii acestora, pentru a fi conferită mai multă eficienţă, dar şi pentru a fi intensificată colaborarea cu structurile administraţiei publice centrale competente în această materie.
Un alt subiect al discuţiilor, purtate în cadrul comisiei sus-menţionate, a vizat comercializarea încălțămintei și a jucăriilor second hand. Premierul interimar a remarcat că acest lucru este interzis prin lege şi a cerut instituţiilor responsabile să monitorizeze situaţia în această privinţă.
Comisia interdepartamentală pentru ajutoare umanitare are rolul de a coordona procesul de conlucrare a instituţiilor de stat cu organizaţiile obşteşti, donatorii şi recepţionarii sau distribuitorii de ajutoare umanitare.