A mers până-n pânzele albe ca să demonstreze nedreptatea la care a fost supusă din partea fostului primar. Patru ani a trebuit să umble la Judecătoria din Ungheni și să bată la ușile mai multor instituții pentru a-și face dreptate. Vorbim despre Rodica Podaru, directoarea grădiniței „Andrieș” din satul Șendreni, comuna Vărzărești, raionul Nisporeni.
Cu susținerea Federației Sindicale a Educației și Științei (FSEȘ), și cu suportul juridic acordat de șeful Departamentului Juridic al CNSM, Eugeniu Covrig, recent, Rodica Podaru a obținut câștig de cauză în prima instanță. Decizia instanței de fond este însă cu drept de atac în termen de 30 de zile în instanța ierarhic superioară.
A lăsat-o fără spor lunar
Mai concret, Rodica Podaru s-a plâns magistraților că fostul primar al satului Vărzărești, Constantin Ungureanu, refuza, neîntemeiat, să-i achite sporul lunar de performanță profesională. Până a ajunge în instanță, Rodica Podaru s-a plâns Ministerului Finanțelor, dar și Inspectoratului de Stat al Muncii. Într-un răspuns, inspectoratul muncii comunică precum că: „S-a constatat că într-adevăr sporul lunar pentru performanță profesională, nemotivat, nu a fost achitat pentru perioada de activitate a anului 2021, lunile martie, iunie, iulie, noiembrie și anul 2022 – lunile martie, mai, iunie, august, octombrie și noiembrie, cu toate că pentru lunile menționate au fost întocmite fișe de evaluare cu mențiunea foarte bine.
S-a mai constatat că aprecierea nivelului de manifestare a criteriilor de evaluare profesionale individuale ale reclamantei pentru luna noiembrie, reieșind din fișa de evaluare, a fost efectuată cu încălcări, deoarece motivul final al calificării „nesatisfăcător” este neargumentat. Comentariul primarului (neprezentarea graficului de muncă pe schimburi a personalului angajat în cadrul grădiniței) nu prezintă un motiv, deoarece, pornind de la fișa de post a directorului grădiniței nu intră în obligațiile funcționale ale acestuia. Mai mult, în urma controlului efectuat, s-a întocmit un proces verbal de control, în care s-a prescris că până la data de 20.01.2023 să fie remediate încălcările constatate”, se menționează în răspunsul dat de Inspectoratul de Stat al Munci.
Unde-i lege, nu-i tocmeală
Nici acest răspuns nu l-a convins pe fostul primar să nu încalce, conștient, legea. Cu o scrisoare de argumentare juridică adresată ex-primarului a venit și președintele FSEȘ, Ghenadie Donos. Deși un regulament anterior, elaborat de primărie, prevedea că evaluarea performanței se va efectua trimestrial, în privința Rodicăi Podaru acesta se efectua lunar sau „în funcție de dispoziția angajatorului”, se menționează în scrisoarea FSEȘ prezentată în instanța de judecată.
„Or, acest mod (incorect/neregulamentar) de evaluare a performanței se utiliza de către angajator în scop de presiune și răzbunare, stabilindu-se salariatei calificativul nesatisfăcător, pentru a o lipsi periodic de sporul respectiv, când, de fapt, evaluarea trebuia făcută trimestrial, iar plata sporului, efectuată lunar, pentru performanța din trimestrul precedent. Altfel spus, în cazul doamnei Rodica Podaru, angajatorul a încălcat nu doar prevederile legale, ci și ale propriului Regulament intern cu privire la modul de stabilire a sporului de performanță”, mai precizează FSEȘ în scrisoare.
În cele din urmă, instanța i-a dat câștig de cauză directoarei de grădiniță și a obligat primăria comunei Vărzărești să-i plătească Rodicăi Podaru sporul lunar de performanță cu titlu de datorie acumulată pentru anii 2020–2023. În total, 15209 lei. Rodica Podaru spune că nu e vorba de acești bani, ci de un precedent deja creat și de principiul că legea trebuie respectată și nu poate fi interpretată după bunul plac al cuiva.