Asigurarea egalității de șanse între femei și bărbați, reducerea inechității sociale, economice, culturale și politice și promovarea egalității de gen ca un drept fundamental sunt câteva dintre obiectivele de bază ale Programului de promovare și asigurare a egalității între femei și bărbați în Republica Moldova pentru anii 2023-2027. Documentul a fost aprobat, recent, de către Cabinetul de miniștri.
Cinci obiective generale
Acesta se axează pe cinci obiective generale, orientate spre reducerea diferențelor salariale în bază de gen pentru muncă egală sau de valoare egală, sporirea protecției sociale pentru persoanele implicate în activități de îngrijire pe termen lung a membrilor familiei prin crearea de noi servicii de suport și promovarea femeilor în funcții de conducere și în procesul decizional. De asemenea, se mizează pe creșterea numărului de bărbați care să promoveze egalitatea de gen.
„Acest program vine să reducă inechitatea de gen, să schimbe percepțiile că există profesii doar pentru femei sau doar pentru bărbați și să asigure respectarea dreptului la remunerare egală pentru muncă egală. Totodată, mizăm pe o implicare mai mare a bărbaților în asigurarea egalității de gen, astfel încât împreună să reușim să spargem stereotipurile și să eliminăm prejudecățile”, a declarat Felicia Bechtoldt, secretar de stat la Ministerul Muncii și Protecției Sociale.
Programul se aliniază la dezideratul de integrare europeană, având la bază promovarea principiului egalității de șanse dintre femei și bărbați, fete și băieți.
„Având în vedere că societatea din Republica Moldova trece printr-un proces complex de transformări sociale și economice, care implică inechități structurale de gen, carențe privind asigurarea protecției sociale a persoanelor antrenate în activități de îngrijire, discrepanțe salariale, subreprezentarea femeilor în procesul decizional, interesul redus al bărbaților de a se implica în activități de abilitare și promovare a femeilor, acest Program intervine pentru a remedia prin intervenții, obiective și acțiuni specifice reducerea inegalităților de gen în diverse domenii ale vieții social-economice”, se menționează în document.
Avansare lentă
Deși Republica Moldova a avansat în ceea ce privește egalitatea de gen, dinamica pozitivă a fost una modestă. În context regional, poziția Republicii Moldova a devenit mai favorabilă, în special, datorită progreselor semnificative în ceea ce privește reprezentarea echitabilă a femeilor și bărbaților în Parlament. În pofida acestor progrese, Republica Moldova poate fi considerată ca o țară în tranziție din perspectiva egalității de gen, în particular, cu un nivel emergent al egalității de gen, dar și cu un nivel semnificativ al inegalităților de gen care persistă în anumite domenii cheie. Acest nivel este similar celui al statelor din regiunea Balcanilor, dar cu o poziționare mai puțin favorabilă decât în statele baltice.
Măsurat prin intermediul indicatorilor naționali, nivelul egalității de gen în Republica Moldova este destul de scăzut. Astfel, conform Indexului Egalității de Gen din anul 2022, nivelul egalității de gen a constituit 62 de puncte din 100 posibile. De fapt, acest indicator arată că în ultimii 10 ani Republica Moldova a avansat cu doar 5 puncte, dintre care cel mai mare progres s-a înregistrat după anul 2021, atunci când numărul femeilor alese în Parlament a crescut semnificativ.
„Cadrul instituțional cu privire la asigurarea și promovarea egalității de gen rămâne la un nivel incipient de dezvoltare. Grupurile coordonatoare în domeniul gender, create la nivelul autorităților publice centrale, precum și Comisia Guvernamentală pentru egalitate între femei și bărbați, nu au funcționat și nu și-au exercitat mandatul prescris de legislația națională. Deși pe parcursul ultimilor ani au fost realizate mai multe programe de instruire și materiale metodologice cu privire la integrarea perspectivei egalității de gen, procesul de elaborare a politicilor publice integrează perspectiva egalității într-un mod superficial și fragmentar”, se mai menționează în document.
Programul de promovare și asigurare a egalității între femei și bărbați va fi implementat pe parcursul a cinci ani, cu participarea mai multor autorități și instituții publice. Valoarea estimativă a resurselor financiare necesare pentru implementa-rea programului este de 22,4 milioane de lei.