3 iulie 2024
Chisinau
Social

2023 – un an de cotitură pentru mișcarea sindicală din Moldova

Loading
Social 2023 – un an de cotitură pentru mișcarea sindicală din Moldova
2023 – un an de cotitură pentru mișcarea sindicală din Moldova
ourworld.co

Dacă este adevărat că nimic nu este în repaus, totul se mișcă, totul vibrea­ză în evoluția sa, totul este spirit, uni­versul este mintal, nu ar trebui să ne mire că și sindicatele aveau nevoie de o schimbare în spirit, în mentalitate. Fiindcă, până la urmă, cauza și efectul au o explicație: ceea ce este sus este și ceea ce este jos, ceea ce este jos este și ceea ce este sus… Cu alte cuvinte, ma­sele și vârfurile alese de aceste mase sunt interdependente, iar de conlucra­rea dintre acestea depinde cum evo­luează în general societatea, stările de spirit din sânul societății, organizarea și funcționarea mecanismelor, bunăs­tarea tuturor.

Membrii de rând ai sindicatelor sunt, de fapt, sarea pământului, talpa țării. Fără ei nu ar exista nici un fel de șefi, fie aceștia funcționari de stat sau lideri sindicali. Unii șefi, pare-se, s-au inspirat de la Ludovic al XIV-lea, căruia i se atribuie fraza: „Statul sunt eu”. De fapt, statul suntem noi, cei mulți, care i-am ales pe deputați, pe liderii locali sau naționali. Întrebarea sacramentală care se impune este: oamenii de rând sunt pentru stat (se află în slujba sta­tului) sau statul este (trebuie să fie) în slujba oamenilor? Păstrând proporțiile, la fel e și în sindicate. Numai că aici lu­crurile sunt dovedite și destul de clare: sindicatele întotdeauna au fost și sunt în slujba membrilor de rând, îi sprijină, îi ajută în activitatea lor, să le fie res­pectate drepturile legitime.

 

Sindicatele au fost și sunt în slujba membrilor de rând, luptând pentru respectarea drepturilor lor

 

Confederația Națională a Sindica­telor din Moldova a proclamat anul 2023 drept anul organizațiilor sindi­cale primare și a elaborat un plan de acțiuni privind implementarea cam­paniei „Organizația primară – energia mișcării sindicale”. Obiectivul general al acestei campanii este sporirea rolului și a potențialului organizațiilor sindica­le primare în asigurarea drepturilor și garanțiilor salariaților, membri de sin­dicat.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand