Dacă este adevărat că nimic nu este în repaus, totul se mișcă, totul vibrează în evoluția sa, totul este spirit, universul este mintal, nu ar trebui să ne mire că și sindicatele aveau nevoie de o schimbare în spirit, în mentalitate. Fiindcă, până la urmă, cauza și efectul au o explicație: ceea ce este sus este și ceea ce este jos, ceea ce este jos este și ceea ce este sus… Cu alte cuvinte, masele și vârfurile alese de aceste mase sunt interdependente, iar de conlucrarea dintre acestea depinde cum evoluează în general societatea, stările de spirit din sânul societății, organizarea și funcționarea mecanismelor, bunăstarea tuturor.
Membrii de rând ai sindicatelor sunt, de fapt, sarea pământului, talpa țării. Fără ei nu ar exista nici un fel de șefi, fie aceștia funcționari de stat sau lideri sindicali. Unii șefi, pare-se, s-au inspirat de la Ludovic al XIV-lea, căruia i se atribuie fraza: „Statul sunt eu”. De fapt, statul suntem noi, cei mulți, care i-am ales pe deputați, pe liderii locali sau naționali. Întrebarea sacramentală care se impune este: oamenii de rând sunt pentru stat (se află în slujba statului) sau statul este (trebuie să fie) în slujba oamenilor? Păstrând proporțiile, la fel e și în sindicate. Numai că aici lucrurile sunt dovedite și destul de clare: sindicatele întotdeauna au fost și sunt în slujba membrilor de rând, îi sprijină, îi ajută în activitatea lor, să le fie respectate drepturile legitime.
Sindicatele au fost și sunt în slujba membrilor de rând, luptând pentru respectarea drepturilor lor
Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova a proclamat anul 2023 drept anul organizațiilor sindicale primare și a elaborat un plan de acțiuni privind implementarea campaniei „Organizația primară – energia mișcării sindicale”. Obiectivul general al acestei campanii este sporirea rolului și a potențialului organizațiilor sindicale primare în asigurarea drepturilor și garanțiilor salariaților, membri de sindicat.