26 aprilie 2024
Chisinau
Без рубрики

Spital neacreditat, cu salarii mici și fără medici tineri

Loading
Без рубрики Spital neacreditat, cu salarii mici și fără medici tineri
spital-ocnita

Foto: vocea.md

Spitalul din raionul Ocnița se află la cea de-a treia încercare de a primi acreditare. În opinia colaboratorilor, motivele sunt diverse, de la lipsa de personal tânăr, până la condițiile proaste ale filialei secției de terapie din Otaci și ale secției de psihiatrie din orășelul Frunză, ambele fiind subordonate spitalului. Motivele sunt de ordin politic.

 

Din 2007, instituția medico-sanitară Spitalul Raional Ocnița nu este acreditat. Până acum s-a încercat deja de doua ori să se obțină certificatul de acreditare, acum urmează a treia încercare. Vicedirectorul spitalului, chirur­gul Dumitru Pungă, crede că până în decembrie 2013, spitalul va fi acreditat, măcar condiționat.

”La moment, ne aflăm între ciocan și nicovală. Deși spitalul are condiții bune, acum suntem în reparație, pentru a câștiga puncte. Motivele pentru care nu se acordă acreditarea sunt multe, nu îndeplinim cerințele și asta pentru că spitalului aparține şi filiala secției de terapie din Otaci, care a fost lăsată în voia sorții, și secția de psihiatrie din orășelul Frunză. Aici, s-au găsit multe ne­reguli și anume condiții neadec­vate pentru tratarea pacienților. Se mai spune că există și moti­ve de ordin politic. Cert este că neacordarea acreditării scade din încrederea pacienților, dar și din calitatea serviciilor. Co­misia de acreditare poate să ne restrângă, dar să fie sistată acti­vitatea spitalului este imposibil”, a menționat vicedirectorul.

După a doua încercare de acreditare, în spital s-au făcut foarte multe. ”Din păcate, nu este posibil acreditarea separată a secțiilor, căci demult era bine. Mai avem o problemă, nu avem posibilitatea să demolăm clădiri­le de care nu mai avem nevoie”, a adăugat Dumitru Pungă.

 

g_social

Comisia de acreditare poate să ne restrângă, dar să fie sistată activitatea spitalului este imposibil

 

Alte motive, invocate de co­laboratorii spitalului, reprezintă disputele politice între diferite partide, dar și datoriile de mili­oane. ”Nu am trecut acreditarea din cauza datoriilor, de peste 1 milion de lei. Milionul ăsta ne-a jucat festa”, mărturisește Pungă.

 

În total, două spitale neacreditate

 

Potrivit regulamentului Con­siliul Naţional de Evaluare şi Acreditare în Sănătate (CNEAS), instituţia este neacreditată, atunci când activitatea instituţiei corespunde nu mai puţin de 75% standardelor de evaluare din do­meniu. Neacreditarea înseamnă că instituţia nu asigură condiţiile de securitate şi un tratament ca­litativ al pacienţilor.

Potrivit CNEAS, în prezent, în RM nu sunt acreditate două spi­tale: Spitalul Raional Taraclia și Spitalul Raional Ocnița.

”Spitalul raional Ocnița a fost evaluat în perioada 30 oc­tombrie – 01 noiembrie 2012. La ședința Consiliului din 16.11.12, luând în considerație că instituția a întrunit doar 73% din prevederile standardelor, a fost adoptată unanim decizia despre neacreditarea instituției. La 11.12.12, președintele raionu­lui Ocnița, în calitate de fondator al spitalului, în comun cu direc­torul instituției, s-au adresat cu un demers către conducerea Mi­nisterului Sănătății, prin care au solicitat revizuirea deciziei des­pre neacreditare. Ținând cont de demersul fondatorului, la şedinţa consiliului din 27.12.12, a fost adoptată decizia despre re­vizuirea deciziei de neacreditare în acreditare condiționată pe un termen de până la şase luni fără eliberarea certificatului de acre­ditare”, a declarat Maria Cumpă­nă, director executiv CNEAS.

La 06 iulie 2013, în temeiul notei informative prezentate de directorul spitalului, activitatea instituției a fost reevaluată și s-a stabilit, că numai unele din neconformitățile depistate în urma evaluării din octombrie 2012 au fost îndeplinite.

 

spital-ocnita-2

Foto: vocea.md

 

”Conform notei informati­ve adresate consiliului de către directorul instituției și relată­rilor efectuate de către experți în cadrul vizitei de reevalua­re, s-a constatat că celelalte neconformități sunt planificate pentru a fi lichidate în viitor. În acest context, la ședința Consi­liului din 25.07.13 a fost adopta­tă decizia despre neacreditarea instituției”, a adăugat directorul executiv CNEAS.

Termenul de valabilitate al certificatului de acreditare este de cinci ani. Instituţiile şi între­prinderile medico-sanitare şi farmaceutice acreditate sunt su­puse anual evaluării.

 

70% din angajați sunt de vârstă pensionară

 

O altă problemă destul de dureroasă este lipsa personalu­lui tânăr. Timp de 15 ani, doar o persoană a venit să lucreze în spital, iar reînnoirea personalu­lui este o condiție a acreditării.

La moment, completarea cu medici în spital este de 56%. Din totalul de angajați, 70% sunt pensionari. Galina Smentâna este șefa maternității și activează în cadrul instituției de 33 de ani. Aceasta spune că în spital activează doar un anesteziolog. ” Condiții avem, activăm, dar cea mai mare pro­blemă este deficiența de cadre, de aici se trag toate. Vrem să avem o Ligă a Medicilor, salarii decente și sănătate”, spune Gali­na Smentâna.

Potrivit președintelui comite­tului sindical din cadrul spitalu­lui din Ocnița, Petru Sarev, de la începutul anului 2013, în spital activează 306 de angajați. Din­tre aceștia, 44 sunt medici, 135 – surori medicale la o populație de 54 000 de persoane. Pentru comparație, în 1981, în spital activau 168 de medici. ”Natalita­tea este scăzută și asta pentru că mamele tinere fertile pleacă din țară”, specifică șefa maternității.

”Suntem nevoiți să facem mai multe ore de gardă, pentru că nu avem oameni. Bunăoară, 40% din personal sunt medicii de familie care au peste 15 ani ve­chime în muncă”, declară Petru Sarev.

 

Salariul promis de oficiali nu se vede nici pe-aproape

 

Cu toate că statul anunțase că va acorda tinerilor medici care vor veni să lucreze în zonele ru­rale îndemnizații în valoare de 30 000 de lei, locuință, la Ocnița nu vine nimeni. Și asta pentru că Ocnița se consideră a fi localitate urbană, așa că tinerii medici nu primesc indemnizația respec­tivă. Aceștia vin, dar nu rămân pe mult timp. Salariile nu sunt din cele mai mici, cu toate astea mulți sunt nemulțumiți. ”Tinerii vor casă, mașină din prima, dar cine vrea să lucreze? Nimeni. Se spune că în 2050, Moldova nu va mai fi, așa se arată într-un raport ONU. De ce să ne mai obosim atunci? La televizor guvernanții strigă sus și tare, că salariul me­diu va fi de 3500 de lei, unde-i?”, se arată indignat Anatol Roșca, oftalmolog în cadrul spitalului.

”Lucrătorii fac mai multă zarvă prin unghere. Direct, la administrație, puțini ajung. La capitolul salarii, nu suntem ulti­mii din partea de nord”, a decla­rat vicedirectorul Pungă. În Ocnița, salariul mediu al unui medic este de 2900 de lei.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand