20 aprilie 2024
Chisinau
Cetăţeanul şi legea

Sfatul avocatului: Atribuirea terenurilor familiilor tinere

Loading
Cetăţeanul şi legea Sfatul avocatului: Atribuirea terenurilor familiilor tinere
Sfatul avocatului: Atribuirea terenurilor familiilor tinere
teren-pentru-casa

Foto: renasterea.ro

 

Cu un an în urmă, m-am căsătorit. După înregistrarea căsătoriei, ne-am stabilit cu traiul la părinți, locuim în același imobil, deoarece nu avem casa noastră. Cunos­când că am dreptul să primesc teren pentru construcţia casei de locuit ca familie tânără, m-am adresat la pri­măria din sat pentru obţinerea unui lot. Am discutat şi cu secretarul primăriei şi cu primarul de mai multe ori. Dacă, la început, aceștia spuneau că nu au terenuri libe­re, ulterior mi-au spus că nu am dreptul să primesc teren şi mi-au respins cererea.

Consider acest refuz drept ilegal. Ce trebuie să fac pentru a-mi apăra drepturile?

 

Mihai Ţurcanu, raionul Teleneşti

 

Refuzul primăriei de a vă atri­bui teren pentru construcţia casei de locuit ca familie tânără este într-adevăr ilegal.

Potrivit art. 77 din Legea pri­vind administraţia publică locală, înstrăinarea, concesionarea, darea în arendă ori în locaţiune a bu­nurilor proprietate a unităţii ad­ministrativ-teritoriale se fac prin licitaţie publică, organizată în con­diţiile legii.

Conform art. 11 din Codul fun­ciar, autorităţile administraţiei publice atribuie fără plată, elibe­rându-le titluri de proprietate, fa­miliilor nou-formate sectoare de teren din rezerva intravilanului până la epuizarea acesteia pen­tru construcţia caselor de locuit, a anexelor gospodăreşti şi pentru grădini: în oraşe – de la 4 până la 7 ari, în localităţi rurale – până la 12 ari. Dimensiunile concrete ale sectoarelor de teren se stabilesc de către autorităţile administraţiei publice locale.

În sensul dispoziţiilor art. 10 din Legea privind administrarea şi deetatizarea proprietăţii publice, nu se permite înstrăinarea cu titlu gratuit sau darea în comodat per­soanelor fizice sau persoanelor ju­ridice cu capital privat a bunurilor domeniului privat al statului sau al unităţii administrativ-teritoriale, cu excepţia cazurilor în care aceste bunuri reprezintă terenuri care se atribuie persoanelor fizice pentru construcţia de case individuale.

Imperfecţiunile din legislaţie generează dificultăţi privitor la stabilirea subiecţilor care pot be­neficia de teren fără plată şi, re­spectiv, privitor la constatarea existenţei rezervei intravilanului. Totodată, legislaţia în vigoare nu reglementează clar care este mo­dul de acordare a loturilor de pământ familiilor nou-formate pen­tru construcţia caselor individua­le de locuit. Un factor primordial în soluţionarea acestei chestiuni îl constituie luarea în evidenţă a persoanelor-solicitanţi să li se atribuie teren de pământ pentru construcţia casei individuale de locuit şi care au calitatea de fami­lie nou-formată.

Coroborând prevederile art. 34 din Codul cu privire la locuinţe al R.S.S. Moldoveneşti, în care sunt prevăzute 

criteriile de luare în evi­denţă a cetăţenilor care au nevoie de îmbunătăţirea condiţiilor de trai, cu prevederile art. 11 din Co­dul funciar, se poate deduce că or­ganul administraţiei publice locale responsabil de luarea în evidenţă a cetăţenilor care au nevoie de îm­bunătăţirea condiţiilor de trai, în urma examinării tuturor actelor prezentate, va aduce la cunoştin­ţa solicitantului faptul luării sau refuzul luării acestuia în evidenţă pentru atribuirea unui teren de pământ pentru construcţia casei individuale de locuit, ca familiei nou-formate.

Refuzul organului administra­ţiei publice locale privind inclu­derea în rândul pentru atribuirea unui teren de pământ pentru con­strucţia casei de locuit, ca familie nou-formată, poate fi contestat în instanţele judecătoreşti. O altă condiţie obligatorie pentru acorda­rea loturilor de pământ familiilor nou-formate o constituie existen­ţa fondului de rezervă. Respectiv, în situaţia în care sunt respectate toate condiţiile pentru atribuirea lotului de teren pentru construcţia casei individuale şi anume: au fost luaţi în evidenţă pentru îmbunătă­ţirea condiţiilor de trai, a fost res­pectată consecutivitatea rândului, fiind trecut rândul lor, iar repre­zentanţii administraţiei publice locale nu au prezentat probe care să confirme lipsa terenurilor în fondul de rezervă, acesta poate fi obligat să repartizeze teren pentru construcţia casei individuale.

Astfel, urmaţi procedura de­scrisă: depuneţi cerere scrisă cu solicitarea de a fi luat în evidenţă ca familie tânără care are nevoie de îmbunătăţirea condiţiilor de trai şi atribuirea terenului pentru construcţia casei de locuit. Dacă veţi primi refuz în admiterea cere­rii depuse, trebuie să contestaţi re­fuzul dat în instanţa de judecată.

 

Liubomir DUDULICA,

avocatmd@gmail.com

 

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
2
Comentează
  • Victoria Olaru
    08.07.2016

    in cazul in care cererea depusa de o familie tinara in anul 2012 a fost apropbata anul curent, dar ei sunt devortati din 2014, au un copil comun si vor pe acest teren pentru constructia casei in care sa creasca acest copil, adica cu mama, e posibil asa ceva, merci anticipat!

  • Tatiana
    24.05.2018

    Buna! Spunetimi va rog,noi suntem recenti casatoriti,unde trebuie sa ne adresam intîi pentru teren pentru casa gratuit,unde suntem la evidenţa sau unde am inregistrat casatoria? Va mulţumesc frumos

Citește și
slot thailand