27 iulie 2024
Chisinau
Без рубрики

Familie despăgubită cu ajutorul inspectorului sindical de muncă

Loading
Без рубрики Familie despăgubită cu ajutorul inspectorului sindical de muncă
Familie despăgubită cu ajutorul inspectorului sindical de muncă

 

 

accident-feroviar

Foto: capital.ro

O familie din satul Rediul Mare, raionul Donduşeni, şi-a ridicat re­cent indemnizaţia pentru pierderea unuia dintre întreţinători, care a decedat, în iunie 2013, în timpul serviciului. Persoana, care a decedat la vârsta de 50 de ani, a fost membru de sindicat, iar familia sa a aflat despre dreptul de a beneficia de o indemnizaţie de la stat în urma tra­gediei respective de la un inspector sindical de muncă.

 

Ion Vartic, expert al Inspectoratului Muncii de la Sindicate, a precizat pentru „Vocea poporului” că salariatul în cauză lucra ca învăţător de educaţie fizică în sa­tul Scăieni al raionului Donduşeni.

La finele anului de învăţământ 2012-2013, el făcea parte din Comisia de exa­minare din cadrul gimnaziului în care activa.

După încheierea sesiunii de examene, bărbatul se îndrepta, împreună cu directo­rul gimnaziului şi cu un locuitor al satului Scăieni, cu automobilul acestuia din urmă spre centrul raional Donduşeni, pentru a transporta anumite documente.

 

g_social

Şoferul şi învăţătorul de educaţie fizică au decedat, iar directorul a fost grav rănit

 

În drum spre centrul raional, la trece­rea peste calea ferată, conducătorul auto nu s-a asigurat, iar automobilul în care se aflau cei trei a fost lovit de un tren care se deplasa în plină viteză. În consecinţă, bărbatul care se afla la volan şi învăţătorul de educaţie fizică şi-au pierdut viaţa, iar directorul şcolii s-a ales cu traumatisme grave.

Pe parcursul cercetării acestui accident, proces la care a participat şi inspectorul sindical de muncă, deoarece unul dintre cei decedaţi fusese membru de sindicat, s-a insistat asupra clasificării cazului ca accident de muncă. Asta din cauza că în­văţătorul era implicat în activitatea Comi­siei de examinare şi, respectiv, se afla la locul de lucru, a accentuat Ion Vartic.

 

Prevedere legală

 

Expertul sindical a adăugat că, pentru astfel de situaţii, legea prevede achitarea de către Casa teritorială de asigurări soci­ale a unei indemnizaţii. În funcţie de nu­mărul copiilor care se află la întreţinerea accidentatului, soţiei acestuia îi puteau fi acordate de la cinci până la 12 salarii me­dii ale salariatului.

În acest caz, Casa teritorială de asigu­rări sociale a stabilit că familiei victimei accidentului i se cuvin opt salarii medii, deoarece are trei copii, dintre care doi în­vaţă la diferite instituţii de învăţământ, iar cel de-al treilea este angajat deja în câm­pul muncii.

 

Juristul misterios

 

Ion Vartic a mai specificat că, după ce a fost finalizată cercetarea pe marginea accidentului, care durează de regulă până la o lună de la producerea cazului, fami­lia nu a ştiut şi nici nu a fost informată de autorităţi despre dreptul la primirea unei indemnizaţii. Aceasta este prevăzută în Legea privind asigurarea în caz de acci­dent de muncă.

În aceste condiţii, familia răposatului învăţător de educaţie fizică nu a depus ce­rere la Casa teritorială de asigurări sociale pentru a primi indemnizaţie. Mai târziu, în primăvara trecută, membrii familiei decedatului au fost contactaţi telefonic de un jurist din capitală, care a spus că se numeşte Dumitru şi le-a propus suport în primirea acestei indemnizaţii de la stat.

Pentru serviciile sale, juristul respectiv cerea o recompensă în mărime de o treime din suma pe care urma să o primească re­prezentanţii familiei în cauză. Aceştia au decis însă să contacteze inspectorul sin­dical de muncă, care le-a explicat unde şi cum trebuie depusă cerere şi ce documen­te justificative trebuie să conţină.

 

Scrisoare de mulţumire

 

Fiica cea mai mare a decedatului, care are 22 de ani şi este studentă în anul trei la o instituţie de învăţământ superior, a comunicat că l-a contactat recent pe in­spectorul sindical de muncă pentru a-l informa că problema a fost rezolvată şi a-i mulţumi pentru ajutorul acordat.

„Îi mulţumim dlui Ion Vartic pentru că ne-a acordat acest sprijin, s-a deplasat în teritoriu, a mers împreună cu mama mea la fostul loc de muncă al tatei, la Casa te­ritorială de asigurări sociale şi a rezolvat problema”, a subliniat Daniela Baţura.

Tot ea ne-a informat că intenţionează să expedieze o scrisoare de mulţumire pe adresa Confederaţiei Naţionale a Sindica­telor din Moldova.

 

Serviciile juristului

 

Daniela Baţura a menţionat, de aseme­nea, că, primăvara trecută, familia sa a fost contactată telefonic de un bărbat, care a spus că îl cheamă Dumitru şi activează în calitate de jurist în capitală. Acesta a anunţat familia Baţura că are dreptul la o indemnizaţie în legătură cu decesul unuia dintre întreţinători.

„El i-a propus mamei să ne ajute, dar a spus că va trebui să fie răsplătit. Urma ca eu şi cu mama să ne ducem la Chişinău, pentru a îndeplini nu ştiu ce formalităţi, dar până la urmă nu am mai plecat, iar între timp, mama a luat legătura cu Ion Vartic. El ne-a acordat tot sprijinul ne­cesar şi nu a mai fost nevoie să împărţim această sumă cu juristul misterios de la Chişinău”, a remarcat Daniela Baţura.

Ea a mai precizat că, în urma acestei tragedii, mama sa a fost nevoită să ple­ce la muncă peste hotare pentru a-şi pu­tea întreţine copiii. Daniela mai are doi fraţi, dintre care unul este elev în clasa a şaptea, iar altul a absolvit recent o şcoa­lă de meserii şi s-a angajat în câmpul muncii.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand