Angajații de la “Teleradio-Moldova” (TRM) cer respectarea drepturilor lor de muncă. Aceștia au apelat la consiliul sindical al instituției și cer anularea ordinului cu privire la modificarea contractului individual de muncă pe durată nedeterminată în durată determinată.
Potrivit preşedintelui consiliului sindical al instituţiei, Simion Ciobanu, așa-zisul conflict dintre angajați și conducere a apărut în iulie 2012. ”Am decis să mai negociem cu angajatorul. Să încercăm să soluționăm totul pe cale pașnică. Dacă nu merge, vedem cum facem, unii angajați vor grevă, alții să acționăm în judecată. Căutăm soluții legale. Revendicarea noastră principală este anularea ordinului cu privire la modificarea contractului individual de muncă pe durată nedeterminată (permanent) în durată determinată”, a declarat liderul sindical al TRM.
Pe 12 septembrie, în cadrul unei şedinţe, participanţii sperau să ajungă la o înţelegere, dar nu a fost să fie. La adunare nu a fost prezent angajatorul, dar nici reprezentanți ai Consiliului de observatori al TRM. În total, au participat în jur de 35 de angajați.
Vasile este șofer de mai bine de 20 de ani în cadrul instituției. Acesta spune că a fost amenințat de către angajator să semneze alt contract individual de muncă pe durată determinată. După expirarea acestuia, șoferul riscă să rămână fără lucru. Angajații se plâng de faptul că angajatorul nu respectă legislația, recurge la intimidări pentru semnarea contractelor individuale de muncă.
Președintele companiei TRM, Constantin Marin a declarat că personal nu a fost invitat la ședința dintre angajați și consiliul sindical, dar au fost invitați reprezentanți ai departamentelor juridic, resurse umane și financiar.
”Până la reorganizare, contractele erau semnate pe durată nedeterminată. Oamenii aveau comfortul că vor activa până la pensie și după. Fișele de post, în genere, nu obligau la nimic. Ca să verifici dacă salariatul își execută obligațiile de muncă, era greu în acest caz să găsești un argument. Scopul nostru este să găsim calea spre responsabilizarea salariaților. În fișele de post scrie concret ce are omul de făcut și de aici vine și evalurea performanțelor care ne permit să decidem dacă angajatul trebuie avansat, menținut sau concediat.
În Codul muncii, art. 54, scrie că contractele se încheie DE REGULĂ pe durată nedeterminată, inclusiv cu lucrătorii de creație, pensionarii și șefii”, a specificat Marin. Privitor la intimidarea și forțarea angajaților să semneze contractele pe durată determinată, președintele TRM a declarat că acest lucru nu s-a întâmplat niciodată.
Niciun angajator nu-i prost să dea afară un om care este foarte util |
”Le-am zis să fie competitivi. Niciun angajator nu-i prost să dea afară un om care este foarte util. Să-mi dea cineva un exemplu când eu am concediat pe cineva că nu mi-au plăcut ochii lui sau că nu m-a salutat. Niciodată nu am intimidat pe nimeni, majoriatea au semnat fără ca eu să-i văd. Eu nu țin minte să fi fost vreo cerere că ”Marin mă intimidează sau mă forțează să semnez”. Am fost acuzat că aplic cenzura. Să-mi arate probe de cenzură și a doua zi îmi dau demisia. În procesul reformei nu poți să-i împaci pe toți. Recunosc că pe undeva am exagerat, dar am promis că nimeni nu va fi concediat pe motiv că le expiră termenul contractului. Omul va fi concediat când va da dovadă de lipsă de profesionalism. Ei trebuie să muncească ca lumea, atât”, a adăugat Marin.
Șeful Departamentului juridic al CNSM, Ion Preguza, a venit cu unele explicații privind soluționarea situației prin intermediul dialogului social la nivel de unitate.
În același timp, el a menționat că angajatorul nu este în drept, în mod unilateral sau chiar și cu acordul salariatului, să modifice contractul individual de muncă dacă acesta afectează drepturile și interesele salariaților. În acest sens, șeful Departamentului juridic a specificat că art. 64, alin. 2 din Codul muncii stabilește că ”salariații nu pot renunța la drepturile ce le sunt recunoscute prin prezentul cod. Orice înțelegere prin care se urmărește renunțarea la drepturile recunoscute salariaților sau limitarea acestora este nulă”.
”Schimbarea duratei nedeterminată a contractului cu durată determinată în cele mai dese cazuri, inclusiv la inițiativa angajatorului afectează drepturile salariaților. Or, acesta este o intenție a angajatorului pentru ca salariatul să-și piardă drepturile sale ce țin de stabilitatea raporturilor de muncă și la expirarea duratei contractului de muncă să nu mai suporte careva plăți prevăzute de legislație pe motivul concedierii”, a declarat acesta.
În cele de urmă, Ion Preguza a propus organului sindical de la TRM să aplice mai eficient mecanismul dialogului social în procesul de apărare a drepturilor și inte-reselor de muncă ale salariaților – membri de sindicat. Adică să înainteze către angajator propuneri concrete asupra cărora părțile să purceadă la negocieri eficiente, asigurând drepturile și interesele părților, astfel evitând apariția unui conflict colectiv și sesizarea instanțelor judecătorești.