Lucrătorii și îngrijitorii casnici, majoritatea cărora sunt femei migrante, ar trebui să aibă un statut oficial în UE. Recunoașterea muncii lor ca locuri de muncă „reale” ar descuraja exploatarea, munca forțată și traficul de ființe umane, se arată într-o rezoluție votată recent de deputații europeni. Aceștia au recomandat stabilirea modelelor ușor gestionabile în reglementarea relațiilor juridice angajator-lucrător, citând exemplul Belgiei și al Franței, pentru a elimina precaritatea și munca casnică nedeclarată.
„Lucrătorii casnici și îngrijitorii ne permit să ne urmăm carierele și să ne bucurăm de viața socială. Noi le încredințăm casele noastre, copiii noștri, părinții noștri. Dar ei sunt invizibili, nedeclarați, victime ale nesiguranței și excluziunii sociale. Cei mai mulți dintre aceștia sunt femei, care lucrează cu program de lucru prelungit, fără zile libere (infografic), fără asigurare medicală și contribuții la pensie, a declarat raportorul Kostadinka Kuneva (GUE/NGL, EL).
„Îmbătrânirea populației și faptul că femeile intră pe piața forței de muncă înseamnă că avem o nevoie și mai mare de ele. Cu toate acestea, statele membre ale UE continuă să le permită să lucreze în economia gri”, a adăugat ea.
Rezoluția a fost aprobată prin 279 de voturi, cu 204 abțineri.
Demnitate pentru lucrătorii casnici
Lucrătorii casnici și îngrijitorii trebuie incluși în toate legile ce țin de muncă, asistența medicală, socială și de lupta împotriva discriminării, să aibă posibilitatea de a se alătura sindicatelor, se spune în rezoluția deputaților europeni. În plus, statele membre ale UE ar trebui să asigure un acces mai larg la asistența medicală de calitate la prețuri accesibile, de exemplu, pentru copii sau persoane vârstnice, astfel încât să se reducă angajarea ilegală a îngrijitorilor, dar ar trebui să ofere și opțiuni de carieră viabile și legale pentru acești lucrători casnici în serviciile de asistență socială.
Deputații cer o „profesionalizare” a muncii casnice pentru a transforma munca precară și nedeclarată a femeilor în locuri de muncă recunoscute, care ar oferi
și drepturi la protecție socială. De asemenea, ei cer Comisiei Europene să propună un cadru pentru recunoașterea statutului personalului de îngrijire non-profesional, care le-ar oferi o remunerație și o protecție socială în perioada în care îndeplinesc sarcinile de îngrijire.
Combaterea traficului și abuzului împotriva femeilor imigrante
Majoritatea lucrătorilor casnici și a îngrijitorilor sunt femei imigrante, cea mai mare parte dintre ele nefiind cu actele în regulă, se arată în text, care subliniază faptul că incluziunea lor socială și culturală este posibilă prin integrarea lor pe piața muncii.
Numai metodele de control adecvate și sancțiunile pot opri traficul de persoane și exploatarea financiară a lucrătorilor casnici, consideră deputații europeni.
În vederea îmbunătățirii legislației și a practicilor naționale de muncă, în 2011, OIM a adoptat Convenția privind lucrătorii casnici (nr. 189) și Recomandarea privind lucrătorii casnici (nr. 201).
Aceste două acte au devenit cele mai importante instrumente în ceea ce privește principiile de bază și standardele minime de muncă pentru sectorul dat.