
Foto: customs.gov.md
Abrogarea unui număr de 169 de ordine cu impact major asupra activităţii agenţilor economici, emise în perioada 2000-2016 de Serviciul Vamal, a fost decisă la o recentă şedinţă a Cabinetului de Miniștri. Această revizuire a actelor normative cu caracter de reglementare a activităţii de întreprinzător a fost efectuată în regim de urgență, la solicitarea premierului.
Astfel, a fost instituit un grup de lucru cu participarea unor specialişti din cadrul unui şir de ministere, programe şi al altor structuri, care a analizat toate actele normative emise de Serviciul Vamal în perioada anilor 2000-2016. Drept urmare, au fost identificate 439 de ordine cu impact asupra antreprenorilor cu activitate comercială externă.
După ce a fost analizat fiecare document prin prisma cadrului legal, au fost propuse spre abrogare 169 de ordine vamale. Lista conține ordine care şi-au pierdut valabilitatea, acte normative care au devenit caduce în virtutea noilor prevederi normative recent aprobate, acte normative ce contravin expres prevederilor normative cu o forță juridică superioară. Alte 52 de acte urmează a fi revizuite în cadrul aceluiaşi grup de lucru în următoarele trei luni.
De exemplu, dacă anterior, prin Ordinul Serviciului Vamal nr. 458-O din 24.12.2010, agentul economic putea efectua procedura de vămuire doar la biroul vamal din raza sa teritorială de activitate, iar pentru a o trece la alte birouri similare era nevoie de o autorizare prealabilă emisă de Serviciul Vamal, după anularea acestui act, va fi permisă vămuirea mărfurilor la orice punct vamal, la care se va adresa agentul economic.
Un alt exemplu este Ordinul nr. 177-O din 04.10.2004 cu privire la formarea registrului agenţilor economici din domeniul comerțu-lui exterior. Acesta obliga orice agent economic care intenționa să desfășoare activitate comercială externă să se înregistreze la Serviciul Vamal, să prezinte o cerere, copia certificatului de înregistrare, copia autentificată a certificatului de atribuire a codului statistic. După abrogarea ordinului, această obligaţie se anulează, iar Serviciul Vamal urmează să obțină informaţia necesară despre agentul economic de la organele abilitate, în baza sistemului informațional de schimb de date.