22 iulie 2024
Chisinau
Sanatate

Astenia de primăvară: ce este şi cum poţi scăpa de ea?

Loading
Sanatate Astenia de primăvară: ce este şi cum poţi scăpa de ea?
Astenia de primăvară: ce este şi cum poţi scăpa de ea?
inimaverde.ro

Astenia este o afecţiune care apare de obicei odată cu schim­barea sezonului. Este o tulbu­rare care durează o perioadă de timp, de-a lungul căreia ne simţim obosiţi, chiar dacă nu depunem prea mult efort, în general. Această tulburare se caracterizeaza atât prin obo­seală mentală, cât şi fizică. Ca­uzele sunt adesea confundate cu alte afecţiuni, cum ar fi de­presia.

Astenia este mai frecventă la femei şi apare cel mai frecvent în intervalul de vârstă de 30 şi 40 de ani. Cu toate acestea astenia nu se dezvoltă exclu­siv în rândul femeilor, fiind de aseme­nea găsită şi la bărbaţi.

Motivele pentru astenie sunt foarte diverse, dar unul dintre cele mai comune este schimbarea de se­zon şi acest lucru se întâmplă atunci când corpul nostru nu reuşeşte să se adapteze la schimbările care au loc în mediul înconjurător: organismul se adaptează la vreme rece, iar atunci când vine primăvara, modificările care apar în mediu ne pot afecta.

 

Simpomele asteniei

Toate aceste modificări pot duce la apariţia unora dintre următoarele simptome comune de astenie:

  • tristeţe fără un motiv aparent
  • tendinţa de a te supăra mai uşor
  • lipsa poftei de mâncare
  • hipotensiune arterială
  • sentimente regulate sau con­stante de apatie
  • interes sexual scăzut
  • dureri de cap
  • nivel redus de energie şi slăbiciu­ne musculară, epuizare sau, în unele cazuri, pierderea părului.

 

Sfaturi pentru reducerea asteniei de primăvară

Este adevărat că acest tip de obo­seală dispare treptat, pe măsură ce ne adaptăm la noul sezon, dar există întotdeauna opţiuni pentru a ajuta corpul nostru să facă tranziţia mult mai rapid. Una dintre cele mai simple şi mai eficiente metode de a coopera cu corpul nostru este prin interme­diul alimentaţiei, aşa că dacă vrem să depăşim această tulburare trebuie să adoptăm o dietă care este bogată în triptofan, un aminoacid care poate fi găsit în anumite alimente şi acţio­nează ca un precursor de serotonină, care ne ajută să simţim o stare de spi­rit bună.

Alimente bogate în triptofan pe care le putem încorpora în dieta noastră sunt: ouăle, lactatele, peşte­le, leguminoasele, nucile, cerealele integrale, fructele – cum ar fi anana­sul, mango, portocalele, grapefruitul şi strugurii. De asemenea, avocado este un aliment minune recomandat în acest caz, care ajută la reducerea şi prevenirea simptomelor asteniei!

 

Alimente şi ceaiuri ce ne pot ajuta în lupta cu astenia de primăvară

Astenia de primăvară poate afecta orice persoană, indiferent de vârstă sau sex. Aportul de vitamine şi mine­rale scade în sezonul rece, iar odată cu începerea sezonului cald resimţim o stare de oboseală generalizată, pro­bleme musculare, dificultăţi legate de puterea de concentrare.

În general, o alimentaţie bogată în nutrienţi naturali ne poate ajuta să avem mai multă energie fizică şi o stare mai bună din punct de vedere psiho-emoţional.

E indicat ca la începutul primăverii să adoptăm un regim bazat pe ali­mente cu un conţinut bogat în vitami­nele A, C şi vitamine din grupa B, care pot combate simptomele asteniei , ne redau echilibrul şi o stare de bine.

Iată care sunt, în opinia specialis­tului, alimentele la care nu trebuie să renunţăm în acest sezon.

Verdeţurile de sezon (spanac, leurdă, lobodă, urzici, salată verde) care combat stările de nervozitate, senzaţia de ameţeală şi de slăbiciune în întregul corp. Conţin fier de care organismul are mare nevoie acum şi pot fi consumate la orice masă principală, în salate sau diverse pre­parate.

Pentru a combate depresia şi stre­sul un rol important îl au şi condimen­tele: rozmarin, turmeric, busuioc, pe care le putem adăuga ori de câte ori dorim la prepararea alimentelor.

Ceaiurile din plante medicinale: sunătoarea, cătina, măceşele, păpă­dia, cicoarea şi coada şoricelului au efecte tonice şi energizante.

Germenii de grâu pot fi consu­maţi la micul dejun împreună cu un iaurt sub 2% grăsime. Sunt bogaţi în multinutrienţi concentraţi, fibre şi substanţe imunostimulatoare.

Seminţele de dovleac aduc un aport de energie şi pot fi servite la gustarea de dimineaţă.

Nucile sunt bogate în acizi graşi Omega 3, conţin grăsimi sănătoa­se pentru organism şi pot contraca­ra starea de oboseală. Ba mai mult, ameliorează simptomele de depresie uşoară.

Ciocolata neagră conţine polife­noli care încurajează producţia de se­rotonină din creier, substanţe chimice care îmbunătăţesc starea de spirit şi reduc starea de oboseală.

Portocalele sunt ideale la micul dejun sau la gustarea de dimineaţă, deoarece sunt fructe bogate în vita­mina C, substanţe antioxidante şi au proprietăţi tonice.

Sfecla roşie. Datorită nivelului ridi­cat de zaharuri naturale pe care îl con­ţine, sfecla este alimentul perfect pen­tru a-ţi recapata vitalitatea de care ai nevoie. Sfecla conţine vitamine (A, B, C, E) şi minerale (fier, magneziu, man­gan, fosfor, potasiu, siliciu şi sodiu).

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand