Astenia este o afecţiune care apare de obicei odată cu schimbarea sezonului. Este o tulburare care durează o perioadă de timp, de-a lungul căreia ne simţim obosiţi, chiar dacă nu depunem prea mult efort, în general. Această tulburare se caracterizeaza atât prin oboseală mentală, cât şi fizică. Cauzele sunt adesea confundate cu alte afecţiuni, cum ar fi depresia.
Astenia este mai frecventă la femei şi apare cel mai frecvent în intervalul de vârstă de 30 şi 40 de ani. Cu toate acestea astenia nu se dezvoltă exclusiv în rândul femeilor, fiind de asemenea găsită şi la bărbaţi.
Motivele pentru astenie sunt foarte diverse, dar unul dintre cele mai comune este schimbarea de sezon şi acest lucru se întâmplă atunci când corpul nostru nu reuşeşte să se adapteze la schimbările care au loc în mediul înconjurător: organismul se adaptează la vreme rece, iar atunci când vine primăvara, modificările care apar în mediu ne pot afecta.
Simpomele asteniei
Toate aceste modificări pot duce la apariţia unora dintre următoarele simptome comune de astenie:
- tristeţe fără un motiv aparent
- tendinţa de a te supăra mai uşor
- lipsa poftei de mâncare
- hipotensiune arterială
- sentimente regulate sau constante de apatie
- interes sexual scăzut
- dureri de cap
- nivel redus de energie şi slăbiciune musculară, epuizare sau, în unele cazuri, pierderea părului.
Sfaturi pentru reducerea asteniei de primăvară
Este adevărat că acest tip de oboseală dispare treptat, pe măsură ce ne adaptăm la noul sezon, dar există întotdeauna opţiuni pentru a ajuta corpul nostru să facă tranziţia mult mai rapid. Una dintre cele mai simple şi mai eficiente metode de a coopera cu corpul nostru este prin intermediul alimentaţiei, aşa că dacă vrem să depăşim această tulburare trebuie să adoptăm o dietă care este bogată în triptofan, un aminoacid care poate fi găsit în anumite alimente şi acţionează ca un precursor de serotonină, care ne ajută să simţim o stare de spirit bună.
Alimente bogate în triptofan pe care le putem încorpora în dieta noastră sunt: ouăle, lactatele, peştele, leguminoasele, nucile, cerealele integrale, fructele – cum ar fi ananasul, mango, portocalele, grapefruitul şi strugurii. De asemenea, avocado este un aliment minune recomandat în acest caz, care ajută la reducerea şi prevenirea simptomelor asteniei!
Alimente şi ceaiuri ce ne pot ajuta în lupta cu astenia de primăvară
Astenia de primăvară poate afecta orice persoană, indiferent de vârstă sau sex. Aportul de vitamine şi minerale scade în sezonul rece, iar odată cu începerea sezonului cald resimţim o stare de oboseală generalizată, probleme musculare, dificultăţi legate de puterea de concentrare.
În general, o alimentaţie bogată în nutrienţi naturali ne poate ajuta să avem mai multă energie fizică şi o stare mai bună din punct de vedere psiho-emoţional.
E indicat ca la începutul primăverii să adoptăm un regim bazat pe alimente cu un conţinut bogat în vitaminele A, C şi vitamine din grupa B, care pot combate simptomele asteniei , ne redau echilibrul şi o stare de bine.
Iată care sunt, în opinia specialistului, alimentele la care nu trebuie să renunţăm în acest sezon.
Verdeţurile de sezon (spanac, leurdă, lobodă, urzici, salată verde) care combat stările de nervozitate, senzaţia de ameţeală şi de slăbiciune în întregul corp. Conţin fier de care organismul are mare nevoie acum şi pot fi consumate la orice masă principală, în salate sau diverse preparate.
Pentru a combate depresia şi stresul un rol important îl au şi condimentele: rozmarin, turmeric, busuioc, pe care le putem adăuga ori de câte ori dorim la prepararea alimentelor.
Ceaiurile din plante medicinale: sunătoarea, cătina, măceşele, păpădia, cicoarea şi coada şoricelului au efecte tonice şi energizante.
Germenii de grâu pot fi consumaţi la micul dejun împreună cu un iaurt sub 2% grăsime. Sunt bogaţi în multinutrienţi concentraţi, fibre şi substanţe imunostimulatoare.
Seminţele de dovleac aduc un aport de energie şi pot fi servite la gustarea de dimineaţă.
Nucile sunt bogate în acizi graşi Omega 3, conţin grăsimi sănătoase pentru organism şi pot contracara starea de oboseală. Ba mai mult, ameliorează simptomele de depresie uşoară.
Ciocolata neagră conţine polifenoli care încurajează producţia de serotonină din creier, substanţe chimice care îmbunătăţesc starea de spirit şi reduc starea de oboseală.
Portocalele sunt ideale la micul dejun sau la gustarea de dimineaţă, deoarece sunt fructe bogate în vitamina C, substanţe antioxidante şi au proprietăţi tonice.
Sfecla roşie. Datorită nivelului ridicat de zaharuri naturale pe care îl conţine, sfecla este alimentul perfect pentru a-ţi recapata vitalitatea de care ai nevoie. Sfecla conţine vitamine (A, B, C, E) şi minerale (fier, magneziu, mangan, fosfor, potasiu, siliciu şi sodiu).