Un plan de acţiuni comune ale Inspectoratului de Stat al Muncii şi ale Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova a fost semnat, de curând, de reprezentanţii celor două instituţii.
Documentul prevede formarea reprezentanţilor sindicatelor cu răspunderi specifice în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, precum şi a liderilor sindicali în problemele legate de relaţiile de muncă. Totodată, acţiunile comune se referă şi la efectuarea unor vizite de lucru şi controale comune ale inspectorilor de muncă privind respectarea legislaţiei muncii, a securităţii şi sănătăţii în muncă.
În acelaşi context, inspectorii de muncă vor examina în comun cu liderii sindicali din unităţile economice petiţiile şi sesizările parvenite de la membrii de sindicat prin care sunt invocate diverse încălcări ale legislaţiei muncii. De asemenea, va fi acordat suport metodologic şi consultativ la constituirea comitetelor pentru securitate şi sănătate în muncă şi la promovarea necesităţii în ceea ce priveşte constituirea acestora în cadrul unităţilor.
La rândul lor, părţile se vor sesiza reciproc despre deficienţele ce apar în procesul de realizare a acţiunilor comune, precum şi despre soluţionarea acestora la nivel de experţi. În acelaşi timp, inspectorii de muncă ai statului atât de nivel naţional, cât şi teritorial, vor fi informaţi despre cazurile preconizate de disponibilizare în masă a lucrătorilor.
Conform aceluiaşi plan de acţiuni, reprezentanţii celor două instituţii vor
informa populaţia prin intermediul mass-media despre cele mai bune practici de aplicare a prevederilor actelor legislative şi normative din domeniul muncii, despre activităţile realizate în comun şi rezultatele obţinute.
Inspectorii de muncă vor conlucra şi în continuare în cadrul echipelor comune şi vor desfăşura acţiuni de control în vederea depistării fenomenului „muncii la negru” şi al achitării salariilor „în plic” la întreprinderile în care activează organizaţii sindicale primare. Colaborarea în cauză se va axa şi pe racordarea legislaţiei naţionale la directivele Uniunii Europene şi la tratatele internaţionale ce ţin de securitatea şi sănătatea în muncă.
Un capitol important al acţiunilor comune ale inspectorilor de muncă se referă la informarea reciprocă şi operativă despre producerea accidentelor de muncă, precum şi includerea reprezentanţilor cu răspunderi specifice în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă din cadrul unităţilor în comisiile de cercetare a incidentelor soldate cu pierderea temporară a capacităţii de muncă a lucră-torilor.
Elena Carchilan, şefa Inspectoratului Muncii al CNSM, a precizat că astfel de planuri de acţiuni comune sunt semnate în fiecare an. Totodată, reprezentanţii Inspectoratului Muncii al Sindicatelor şi cei ai Inspectoratului de Stat al Muncii încheie, o dată la trei ani, şi câte un acord de colaborare.
În cadrul unor discuţii recente pe marginea planului sus-menţionat, Dumitru Stăvilă, directorul Inspectoratului de Stat al Muncii, a remarcat că, la fel ca şi structura pe care o conduce, sindicatele au scopul de a proteja şi promova drepturile şi interesele salariaţilor. Totodată, este important să fie asigurată aplicarea corectă a legislaţiei muncii şi a normelor de securitate şi sănătate în muncă la toate unităţile din ţară, inclusiv la cele la care activează membri de sindicat.
Astfel, inspectorii de muncă ai sindicatelor, care se află în permanenţă în mediul în care activează salariaţii, contribuie eficient la înlăturarea încălcărilor legate de drepturile lucrătorilor. Totodată, atunci când au loc accidente de muncă, reprezentanţii sindicatelor sunt interesaţi ca acestea să fie comunicate şi, în acelaşi timp, să participe la cercetarea lor, a mai menţionat Dumitru Stăvilă.