4 martie 2024
Chisinau
Cultura

Luna Filmului European 2023 ajunge în premieră la Chișinău

Loading
Cultura Luna Filmului European 2023 ajunge în premieră la Chișinău
Luna Filmului European 2023 ajunge în premieră la Chișinău
agora.md

Unul dintre cele mai impor­tante evenimente cinemato­grafice din Europa ajunge și în Republica Moldova, unde se va desfășura în perioada 1 noiembrie – 9 decembrie. Astfel, începând cu acest an, în luna noiembrie, țara noas­tră se alătură proiectului „Luna Filmului European”.

Orașul Chișinău va deve­ni unul dintre cele peste 45 de orașe europene în care publicul va avea posibilitatea să priveas­că, pe marile ecrane, pelicule care au câștigat sau au partici­pat la festivaluri internaționale de film, precum Cannes, Berlin sau Locarno.

Potrivit Centrului de Informa­re Europeană în Republica Mol­dova, printre peliculele care vor fi prezentate publicului din Mol­dova se va număra și câștigătorul din acest an al premiului Palme d’Or la Festivalul de Film de la Cannes, „Anatomy of a Fall” (Franța), dar și filme premiate la festivalurile internaționale de film din Berlin, Locarno, Saraje­vo și Sundance. Toate proiecțiile vor avea loc în cadrul „Lunii Fil­mului European 2023”.

Proiecțiile de film vor avea loc în fiecare săptămână, în zilele de vineri și duminică, începând cu ziua de 3 noiembrie 2023, la cinematograful „Cineplex Lo­teanu” din Chișinău, iar celelal­te evenimente sunt programate în incinta celui mai important centru de informare al Uniunii Europene, Europe Café. Intrarea la toate proiecțiile de film va fi liberă.

 

Publicul va avea posibilitatea să vizioneze cele mai importante filme ale anului

 

„Luna Filmului European” este o inițiativă a Academiei Eu­ropene de Film (EFA), organizată simultan, în fiecare an, în peste 45 de orașe din toată Europa. În cadrul acestor evenimente, publicul va avea posibilitatea să vizioneze, pe marele ecran, cele mai importante filme ale anului, toate fiind nominalizate la pre­miul pentru „Cel mai bun film european” de către EFA. Anual, după maratonul de proiecții din toată Europa, EFA anunță filmul câștigător într-o gală specială. În acest an, cel mai bun film din Europa va fi anunțat pe 9 de­cembrie, la Berlin.

Proiectul „Luna Filmului Eu­ropean 2023 la Chișinău” este realizat la inițiativa Centrului Național al Cinematografiei din Republica Moldova în parte­neriat cu proiectul „Comunica­re strategică și suport pentru mass-media în Republica Mol­dova” și Europe Café, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand