5 martie 2024
Chisinau
Varia

O ramură importantă pentru economia națională, carte de vizită a țării

Loading
Varia O ramură importantă pentru economia națională, carte de vizită a țării
O ramură importantă pentru economia națională, carte de vizită a țării
facebook.com

La cea de-a XXII-a ediție a Zilei Naționale a Vinului, de pe 7 și 8 octom­brie curent, în Piața Adunării Naționale din Chișinău, peste 90 de vini­ficatori din Republica Moldova, sub umbrela brandului vinicol de țară „Vinul Moldovei” și-au expus produsele pentru degustație. La eveniment a participat și Branșa de vinificație, viticultură și producerea băuturilor alcoolice a FNSAA „Agro­indsind”, care reprezintă drepturile și interesele a peste o mie de angajați de la 14 întreprinderi, membri de sin­dicat.

În PMAN au fost prezenți Vasile Mămă­ligă, președintele FNSAA „Agroindsind”, Vasile Evstratii, vicepreședinte al Federației, Silvia Lupașcu, președintele Branșei, Lari­sa Punga, președintele Sindicatului ANSA, Octavian Mateescu, președintele  Federației Naționale a Sindicatelor Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură din Româ­nia.

Republica Moldova este al 20-lea cel mai mare producător și al 14-lea cel mai mare exportator de vin din lume. Potrivit datelor oferite de Oficiul Național al Viei și Vinului, în prezent, vinurile noastre ajung pe rafturile magazinelor din 75 de țări. În anul trecut, Republica Moldova a exportat 91,3 milioane de litri de vin.

Branșa de vinificație, viticultură și produ­cerea băuturilor alcoolice a FNSAA „Agro­indsind” activează din 9 decembrie 2010. Biroul Operativ al Branșei a adoptat peste 60 de hotărâri din domeniul probleme­lor social-economice cu care se confruntă membrii de sindicat. Cu regret, criza eco­nomică, embargoul impus de Federația Rusă, politica de stat a Republicii Moldova în domeniul ramurii, ulterior, pandemia de Covid-19, precum şi războiul din Ucraina, au cauzat prejudicii considerabile ramurii vitivinicole.

Printre problemele cu care se ocupă Branșa sunt: majorarea salariului tarifar pentru categoria I de calificare din ramu­ră, formarea profesională, protecția mun­cii, ocrotirea sănătății și asistența socială, redeschiderea întreprinderilor vitivinicole care și-au sistat activitatea urmare a pan­demiei Covid-19, protejarea liderilor sin­dicali, în special, pentru perioada situaților excepționale din țară, organizarea odihnei de vară a copiilor membrilor de sindicat, promovarea imaginei tradițiilor vitivinicole din Republica Moldova, a calităților benefice în scopuri curative a vinurilor moldovenești etc.

Vinurile moldovenești sunt exportate și în țări precum China, SUA, Olanda ș.a. În ultimul deceniu, țara noastră a adunat în palmaresul său 6.000 de medalii obținute la concursurile internaționale de profil, dintre care practic jumătate au fost câștigate în ul­timii trei ani.

Sectorul vitivinicol este cel mai mare cre­ator de locuri de muncă în mediul rural, iar numărul agenților economici care activea­ză în acest domeniu și care sunt înscriși în Registrul Vitivinicol a ajuns la aproximativ 59 de mii. Un alt factor interesant este că Republica Moldova are cea mai mare densi­tate a podgoriilor pe cap de locuitor la nivel mondial, raportată la suprafața totală de terenuri agricole. Țara noastră este cunos­cută cu cea mai mare colecție de vinuri din lume, cu aproximativ 1,5 milioane de sticle. Colecția a fost înregistrată în Cartea Recor­durilor Guinness.

În luna noiembrie a.c., Branșa din vinificație, viticultură și producerea băuturilor alcoolice FNSAA „Agroindsind” va organiza adunarea generală de dare de seamă și ale­geri, pentru a continua tradițiile și bunele practici ale mișcării sindicale din ramură. Prin urmare, ne adresăm către Guvernul Re­publicii Moldova, cu solicitarea de a acorda o atenție prioritară întreprinderilor vinicole, îndeosebi celor de stat, pentru soluționarea problemelor cu care se confruntă, atragerea investițiilor străine, a granturilor oferite de Uniunea Europeană și identificarea unor noi piețe de desfacere a producției autohtone.

 

Silvia LUPAȘCU, președinta Branșei FNSAA „Agroindsind”

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand