9 decembrie 2023
Chisinau
Cultura

Ediția a VIII-a Reuniunii teatrelor naționale românești se desfășoară la Chișinău

Loading
Cultura Ediția a VIII-a Reuniunii teatrelor naționale românești se desfășoară la Chișinău
Ediția a VIII-a Reuniunii teatrelor naționale românești se desfășoară la Chișinău
gov.md

Cea de-a VIII-a ediție a Re­uniunii teatrelor naționale românești se desfășoară la Chișinău, în perioada 14-25 septembrie.  Cu  genericul „Atât de aproape”, ediția 2023 a festivalului reunește teatre din România și Repu­blica Moldova și are un invi­tat special: Teatrul Național „Ivan Franko” din Kiev.

Scopul evenimentului este de a coaliza oamenii din Republica Mol­dova și din România în jurul unei platforme culturale românești de creativitate, transmițând un mesaj de speranță și încredere în valorile lumii libere și democratice.

La conferința consacrată reuniunii a participat și ministrul Culturii, Sergiu Prodan, care a menționat că această ediție este una extinsă și vine cu mai multe inovații, printre care spectacole radiofonice și în aer liber. „Cu fieca­re an reuniunea a crescut și acum nu mai încape în limitele preconizate initial, fapt ce ne bucură. În acest an vom avea mai multe spec­tacole radiofonice, dar și spectaco­le în aer liber”, a spus ministrul.

Genericul ediției din acest an a Reuniunii este „Atât de aproape” și poate fi asociat cu mai multe realități care traversează acum Re­publica Moldova, a spus directo­rul Teatrului Național „Mihai Emi­nescu”, Petru Hadârcă.

„Trofeul Reuniunii Teatrelor Naționale Românești „Atât de aproa­pe” – atât de aproape suntem de Uniunea Europeană, atât de aproape suntem de țara mamă, de București, atât de aproape suntem și de un război aici alături de noi și, grație scutului pe care îl avem din partea ucrainenilor, noi putem să realizăm, să ne bucurăm de tea­tru în aceste două săptămâni”, a menționat Petru Hadârcă.

Timp de o săptămână se va desfășura o prezentare a unui portofoliu de 11 spectacole din reper­toriul curent al Teatrului Național „Mihai Eminescu” pentru curatori de festivaluri teatrale internaționale, pentru critici, jurnaliști și specialiști în domeniul artelor spectacolelor din România, Italia, Israel, Spania, Suedia.

Regalul teatral al celor opt tea­tre din România incluse în progra­mul Reuniunii a început cu spec­tacolul „Seaside stories”. Teatrele Naționale din România au venit cu 14 spectacole. O parte din ele au fost prezentate pe scena Teatrului Național „Mihai Eminescu”, reușind să culeagă aplauzele iubitorilor de teatru.

De asemenea, iubitorii de tea­tru au putut viziona și spectacole ale teatrelor din RM – Teatrul „Bogdan Petriceicu Hasdeu”, Ca­hul, Teatrul Național „Eugène Ionesco”, Teatrul Național „Satiri-cus I.L.Caragiale”, Teatrul Republi­can „Luceafărul”, Teatrul „Alexei Mateevici” și Teatrul Fără Nume.

Secțiunea Teatrului Radiofo­nic propune șapte spectacole, producții ale Teatrului Național Radiofonic din București – Radio România.

Pentru prima dată, în programul reuniunii este inclus genul de teatru stradal, în aer liber, cu reprezentații de spectacole non­verbale, care sunt prezentate în scuarul Teatrului Național „Mihai Eminescu”.

În ediția din acest an o prezență aparte este expoziția de carte cu operele lui Shakespeare, dedica­tă celor 400 de ani de la apariția primelor opere complete în ediția First Folio, din colecția lui Emil Bo­roghină.

Premiul ediției curente pe care îl va primi fiecare teatru național participant este o sculptură ce re­prezintă o inimă, creație semnată de artistul Ion Zderciuc.

Pentru al treilea an consecu­tiv, Reuniunea Teatrelor Naționale Românești la Chișinău se desfășoară sub patronajul președintelui Re­publicii Moldova, Maia Sandu, și președintelui României, Klaus Iohannis.

Festivalul este organizat de Teatrul Național „Mihai Eminescu”din Chișinău în colaborare cu Institutul Cultural Român prin reprezentanța sa la Chișinău, Mini-sterul Culturii din România, Ministerul Culturii din Republica Moldova și Biroul de Cooperare al Elveției în Republica Moldova.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand