9 decembrie 2023
Chisinau
Cultura

Zilele Filmului Românesc la Chișinău

Loading
Cultura Zilele Filmului Românesc la Chișinău
Zilele Filmului Românesc la Chișinău
zdg.md

Cele mai noi producţii româneşti din ultimul an, premiate la festivalurile de la Cannes, Veneţia şi San Sebastian, vor putea fi văzute în cadrul edi­ţiei a noua a Zilelor Filmului Românesc (ZFR) la Chişinău, care va avea loc între 21 și 24 septem­brie la cinematograful Cineplex Loteanu.

Evenimentul va fi deschis cu proiecţia în premieră în Republica Moldova a celui mai recent film reali­zat de Cristian Mungiu, „R.M.N.” (2022). ZFR îi dedică celebrului cineast secţiunea Focus din acest an, care va mai cuprinde „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile” (2007), singurul lungmetraj românesc laureat cu prestigiosul premiu Palme d`Or la Festivalul de la Cannes, pre­cum şi filmul său de debut, „Occident” (2002), care a avut de asemenea premiera pe Croazetă, în secţiunea Quinzaine des réalisateurs.

Cristian Mungiu se va întâlni cu publicul de la Chișinău după proiecțiile cu „R.M.N” și „4 luni, 3 săp­tămâni și 2 zile”.

Secţiunea de filme noi din acest an reflectă o direc­ţie recentă tot mai puternică: dorinţa multor regizori români de a încerca cinematografia de gen. Publicul din Republica Moldova va putea să vadă, astfel, cinci producţii româneşti surprinzătoare, care au elemente de thriller, de film de acţiune sau chiar de horror.

În acest an, Zilele Filmului Românesc vor avea loc și în alte şapte oraşe din Repu­blica Moldova: Hân-cești (21 septembrie), Nisporeni (22 sep­tembrie), Călăraşi (23 septembrie), Orhei (24 septembrie), So­roca (28 septembrie), Bălţi (30 septembrie – 1 octombrie) și Cahul (7-8 octombrie), unde vor fi prezentate câteva dintre peliculele din selecția de la Chișinău.

ZFR este un eveniment organizat de către Asociația Cineaștilor Independenți din Republica Mol­dova Alternative Cinema și o casă de producție din România. Proiectul este realizat cu sprijinul Departa­mentului pentru Relația cu Republica Moldova al Gu­vernului României, Ministerului Culturii din Republica Moldova, Centrului Național al Cinematografiei din Moldova, al Primăriei Municipiului Chișinău, Institu­tului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand