4 martie 2024
Chisinau
Cititorii ne scriu

Reținerea a 9% din salariu pentru polița medicală, neîntemeiată

Loading
Cititorii ne scriu Reținerea a 9% din salariu pentru polița medicală, neîntemeiată
Reținerea a 9% din salariu pentru polița medicală, neîntemeiată
elitefon.ru

Un grup de pedagogi de la Gimna­ziul din Costuleni, raionul Ungheni, a expediat o Scrisoare deschisă spiche­rului Igor Grosu, iar copia acesteia – redacției „Vocea poporului”, pe care o puteți citi mai jos.

Mult stimate domnule președinte al Par­lamentului R. Moldova, Igor Grosu, ținând cont de prevederile Legii Nr. 1585 din 27-02-1998 cu privire la asigurarea obli­gatorie de asistenţă medicală (LP119 din 16.09.21, MO 239-248/08.10.21 art. 280; în vigoare din 08.10.21), cadrele didactice de la Gimnaziul din Costuleni, raionul Un­gheni, intervin către Dvs. cu acest apel.

Considerăm ca este fără temei reținerea a 9% din salariu pentru achitarea poliței de asigurare, ce depășește de două ori mări­mea primei de asigurare care pentru anul 2021 constituie 4056 de lei.

Persoanele neasigurate, care se asigură în mod individual, beneficiază de reduceri în mărime de 50%, 60% sau chiar 75% din valoarea primei de asigurare medicală.

Accesul la serviciile medicale lasă de dorit, programările la medicii specialiști se fac cu o lună sau două înainte. Astfel, în caz de urgență, suntem nevoiți să mergem la clinicile private, suportând cheltuieli în plus, având în acest timp achitată polița de asigurare.

Suntem conștienți că o parte din ba­nii pe care îi achităm pentru prima de asigurare trebuie să fie reținuți în scopul întreținerii instituțiilor medicale și a per­sonalului medical, dar considerăm că este exagerat să achităm această sumă, care este dublă sau triplă față de cuantumul stabilit pentru cumpărarea ei de către per­soanele neasigurate.

În acest caz, noi suntem dispuși să re­fuzăm reținerea din salariu a primei de asigurare medicală obligatorie și să o pro­curăm. Veniturile noastre nu sunt atât de mari ca să ne permitem să ni se rețină din salariu o sumă considerabilă.

 

În context, solicităm respectuos:

  1. Revizuirea Legii date și stabilirea cuantumului primei de asigurare egală pentru toți cetățenii;
  2. Oferirea posibilității de a alege indivi­dual pachetul de asigurare medicală.
  3. Stocarea banilor într-un cont la care asiguratul sa aibă acces, în cazul neutiliză­rii acestor bani.
  4. Achitarea testului Covid-19 pentru persoanele nevaccinate din contul primei de asigurare.

În speranța soluționării acestei proble­me în beneficiul cetățenilor, vă mulțumim anticipat.

 

Cu respect, cadrele didactice din Gimnaziul Costuleni

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand