27 februarie 2024
Chisinau
Varia

Festivalul Internațional „Nopțile pianistice din Moldova – Marea Neagră”

Loading
Varia Festivalul Internațional „Nopțile pianistice din Moldova – Marea Neagră”
Festivalul Internațional „Nopțile pianistice din Moldova – Marea Neagră”
Vocea poporului

După o pauză de un an, legată de situația pandemi­că, Festivalul Internațional „Nopțile pianistice din Moldova – Marea Neagră”, ediția a XIX-a, va reuni din nou, în perioada 28 septembrie – 29 octombrie, virtuozi internaționali și locali, pentru interpretarea operelor cunoscute. Evenimentul este organizat de Alianța Franceză din Moldova, cu sprijinul Ambasadei Franței în Republica Moldova și a partenerilor asociați, informează MOLDPRES.

Potrivit organizatorilor, în anul curent, în cadrul Festiva­lului vor fi interpretate numeroase lucrări ale compozito­rului Ludwig Van Beethoven, a cărui aniversare de 250 de ani a fost sărbătorită în 2020. „Nopțile pianistice din Mol­dova – Marea Neagră” au fost deschise pe 28 septembrie, la Palatul Republicii din Chișinău. John Gade, pianist virtuoz francez, a evoluat alături de Orchestra Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, dirijată de Misha Katz, renumit dirijor francez, invitat deseori la Festival, devenit popular în rân­dul publicului moldovenesc. Muzica franceză și cea rusă au fost onorate cu un program de lucrări de Charles Gou­nod, Georges Bizet, Serghei Rahmaninov și Mihail Glinka.

În total, șapte concerte vor fi organizate la Chișinău, la Tiraspol și la Cahul. Pe 5, 13 și 29 octombrie, la ora 19.00, concertele vor avea loc la Sala cu Orgă din Chișinău, iar pe 22 – la Palatul Republicii. Pe 9 octombrie, la ora 17.00, un concert va fi prezentat la Palatul Culturii din Cahul și pe16 octombrie, altul – la Palatul de Cultură din Tiraspol.

Programul, deosebit în ediția din acest an, mărturisește voința organizatorilor de a sprijini lumea culturală după luni de criză sanitară. Artiști din toată Europa, muzicieni ai Orchestrei Naționale de Cameră din Chișinău, ai Orchestrei Simfonice a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, pre­cum și ai Orchestrei Simfonice din Tiraspol, vor interpreta și dirija numeroase capodopere ale muzicii clasice, printre care cele cinci concerte pentru pian și orchestră de Ludwig Van Beethoven.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand