7 decembrie 2023
Chisinau
Social

Detalii legate de accidentul produs la staţia de pompare din Ghidighici

Loading
Social Detalii legate de accidentul produs la staţia de pompare din Ghidighici
realitatea.md

realitatea.md

 

Incidentul produs recent la staţia de pompare a apelor reziduale din localitatea Ghi­dighici, în urma căruia şi-a pierdut viaţa un angajat al în­treprinderii municipale „Apă–Canal”, ar putea fi clasificat ca accident în afara muncii. Pe lângă faptul că accidentatul a fost depistat după încheierea orelor de muncă, principala ipoteză luată în calcul este că toate s-ar fi întâmplat din ca­uza că lucrătorul a suferit un infarct. 

 

Cea mai verosimilă variantă analizată în prezent este că băr­batul, care suportase anterior o operaţie de extirpare a unei părţi din plămâni şi avea respiraţia accelerată, ar fi făcut infarct, a precizat Gheorghe Burbulea, şef adjunct al Inspectoratului Muncii al Confederaţiei Naţionale a Sin­dicatelor. În consecinţă, lucrătorul şi-ar fi pierdut echilibrul, ar fi că­zut de la acelaşi nivel pe spate şi s-ar fi lovit cu ceafa de podeaua din beton, iar în urma traumei şi-ar fi pierdut cunoştinţa.

În caz că această ipoteză se va confirma, incidentul va putea fi clasificat ca accident produs în afara muncii.

Potrivit reprezentanţilor In­spectoratului de Stat al Muncii, concluziile pe marginea cazului vor fi trase după ce va fi finalizată expertiza medico-legală.

Viorel Guja, inspector principal de muncă, a menţionat că acci­dentul a fost comunicat cu ope­rativitate reprezentanţilor insti-

tuţiei pe care o reprezintă, ast­fel încât aceştia s-au prezentat la faţa locului când victima se mai afla încă în incinta stației de pompare. La sosirea lor, angajatul zăcea pe spate fără cunoştinţă pe podeaua de beton din încăpere, iar în dreptul capului acestuia era o pată de sânge.

Deşi în preajmă se afla o scară metalică, dotată cu balustradă, in­spectorii înclină să creadă că 

acci­dentatul nu ar fi putut să cadă de la înălţime. În primul rând, lângă corpul bărbatului se afla o căldare aproape plină cu reziduuri de la grătarul pe care îl curăţase, iar în al doilea – angajatul se afla la o distanţă de peste un metru de la baza scării.

 

Momentul producerii

 

Conform informaţiilor oferite de inspectorul principal de mun­că, victima a fost depistată la locul accidentului în jurul orei 19:00 de un locuitor din Ghidighici. Cei doi ar fi avut o înţelegere legată de efectuarea anumitor lucrări de re­paraţie la domiciliul unuia dintre ei. Şi, din cauza că accidentatul nu răspundea la telefon, celălalt s-ar fi dus la staţia de epurare ca să-l caute şi astfel s-a aflat despre cele întâmplate.

Ulterior, victima, care era fără cunoştinţă, dar respira din greu, a fost transportată la spital, unde a decedat peste câteva ore.

Salariatul ar fi trebuit să-şi în­cheie ziua de muncă la 17:00, ceea ce ar putea indica asupra faptului că accidentul s-a produs până la această oră, a mai adău­gat Viorel Guja.

 

Anchetă după anchetă

 

În acest caz, şi reprezentanţii poliţiei capitalei au fost alertaţi în jurul orei 19:00. Pe marginea incidentului a fost deschisă o an­chetă penală. Cazul se află în ges­tiunea Inspectoratului de Poliţie Buiucani.

Reprezentanţii poliției capitalei au declarat presei că victima ar fi căzut de la o înălțime de șapte metri, după ce s-ar fi intoxicat cu gaze, pe motiv că nu a îmbrăcat masca antigaz.

Veronica Herţa, directoarea în­treprinderii municipale „Apă–Ca­nal”, a declarat presei că acciden­tul a avut loc în afara muncii şi că pe marginea cazului a fost iniţiată şi o anchetă internă.

Bărbatul avea 63 de ani şi ac­tiva la întreprindere în calitate de maşinist.

 

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand