
immigrant.today
Preconizata reorganizare sau lichidare a întreprinderilor de stat şi municipale va afecta un număr mare de lucrători. Chiar şi în cazul respectării pe deplin a drepturilor şi intereselor de muncă ale salariaţilor, în cele din urmă, unii dintre aceştia vor rămâne fără un loc de lucru. În consecinţă, rolul sindicatelor este de a monitoriza modul în care vor fi respectate procedurile legale.
Un proiect de lege aprobat, zilele trecute, de Guvern prevede reorganizarea în decursul a doi ani a întreprinderilor de stat şi a celor municipale în societăți pe acțiuni. Mai mult, documentul include și prevederi legate de dizolvarea benevolă a unor întreprinderi de acest fel, în condițiile în care, în prezent, aproximativ 320 dintre ele nu activează.
Potrivit reprezentanţilor Guvernului, în 2016, autorităţile publice locale administrau 550 de întreprinderi municipale, iar autorităţile publice centrale – 250 de unităţi economice de stat. Autorii acestui proiect de lege susţin că scopul lui este de a eficientiza administrarea întreprinderilor de stat şi a celor municipale. Documentul reglementează particularităţile legate de fondarea, funcţionarea şi încetarea activităţii întreprinderilor de stat şi municipale, modul de administrare a bunurilor transmise acestora, procedura de reorganizare sau dizolvare etc.
Printre noutățile proiectului se numără fixarea unui plafon de minimum 5000 de lei pentru capitalul social al întreprinderilor.
De asemenea, se propune stabilirea unui regim juridic special, cu înregistrare distinctă în evidența contabilă, pentru bunurile publice şi cele cu destinaţie socială, astfel încât acestea să nu poată fi înstrăinate.
În ceea ce privește conducerea întreprinderilor de stat şi municipale, vor fi extinse atribuţiile consiliului de administraţie. Astfel, organul respectiv va determina indicatorii de performanţă ai întreprinderii şi criteriile de evaluare, va aproba planul de afaceri şi va monitoriza executarea acestuia.
Totodată, vor fi suplinite atribuţiile fondatorilor şi ale administratorilor întreprinderilor de stat şi municipale. În particular, fondatorul urmează să autorizeze achiziţionarea bunurilor a căror valoare o depăşeşte cu 25 la sută pe cea a activelor nete sau este mai mare de 400 de mii de lei.
În acest caz, vor exista două situaţii distincte – una legată de
lichidarea unităţilor şi alta – de reorganizarea acestora, a precizat Ion Preguza, şeful Departamentului juridic al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova.
Articolul 86 din Codul muncii prevede dreptul angajatorului de a desface contractele individuale de muncă cu angajaţii în caz de lichidare a unităţilor. În cel al reorganizării, indiferent prin ce formă, putem vorbi doar despre concedierea salariaţilor ale căror funcţii sunt lichidate.
Astfel, în procesul de reorganizare, la prima etapă urmează să fie stabilită lista persoanelor ale căror funcţii vor fi lichidate. Salariaţii respectivi vor fi preavizaţi, în formă scrisă, cu două luni înainte să fie concediaţi. Legea prevede şi obligaţia angajatorului de a le propune un alt loc de muncă la aceeaşi unitate, în caz că există astfel de posibilităţi. Totodată, legislaţia în vigoare stabileşte un şir de garanţii pentru salariaţii care vor fi concediaţi în urma reorganizării pe motivul lichidării postului lor. Conform art. 88 din Codul muncii, aceste garanţii ţin de acordarea, săptămânal, a unei zile libere, cu menţinerea salariului, pentru căutarea unui alt loc de muncă, prezentarea informaţiei despre preconizata disponibilizare la Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă etc.
Aceste persoane vor avea parte de indemnizaţie de disponibilizare în mărimea unui salariu mediu săptămânal pentru fiecare an lucrat etc.
Este necesar, de asemenea, acordul comitetului sindical de la unitate pentru concedierea salariaţilor membri ai acestor structuri. În caz de disponibilizare în masă a lucrătorilor, legea obligă angajatorul să informeze în scris, cu cel puţin trei luni înainte, organele sindicale de la unitate şi cele de ramură şi să iniţieze negocieri colective în vederea asigurării respectării drepturilor şi a intereselor salariaţilor.
„Nu am întreg temeiul necesar pentru a afirma că angajatorii de la întreprinderile de stat respectă pe deplin drepturile şi garanţiile legale ale salariaţilor în procesul de lichidare sau reorganizare a acestor entităţi juridice. Cu părere de rău, prin intermediul „liniei verzi”, al audienţelor, dar şi al plângerilor înregistrate la CNSM, ne parvin numeroase semnale că la instituţiile de stat sunt comise nu mai puţine abateri legate de drepturile şi interesele legale ale salariaţilor decât în sectorul privat. Din această cauză, considerăm necesar ca inspectorii de stat ai muncii să dispună de competenţe depline, în corespundere cu prevederile Convenţiei nr. 81 a OIM, ratificată de ţara noastră încă în 1995”, a concluzionat Ion Preguza.