4 martie 2024
Chisinau
Cetăţeanul şi legea

Sfatul economistului. Depunerile de la BEM sunt eliberate proprietarilor de drept

Loading
Cetăţeanul şi legea Sfatul economistului. Depunerile de la BEM sunt eliberate proprietarilor de drept
Sfatul economistului. Depunerile de la BEM sunt eliberate proprietarilor de drept
Foto: moldova24.info

moldova24.info

 

Părinții mei au decedat, ultimul fiind tatăl, care avea bani depuși în Banca de Economii a Moldovei. Banca s-a lichidat și eu, ca moștenitor, am o întrebare. Se mai indexează depunerile bănești ale populației și unde pot să mă adresez?

 

Vasile Drăgan, Bălți

 

Potrivit legislației în vigoare, cetățenii Republicii Moldova bene­ficiază în continuare de indexarea depunerilor bănești ale populației de la Banca de Economii, înregis­trate la situația din 2 ianuarie 1992. Actualmente se derulează a doua etapă de indexare. Prima etapă s-a încheiat practic în anul 2011. În pri­ma etapă, s-au indexat, pentru pri­ma mie de ruble a soldului cumula­tiv din toate conturile deținute de un deponent în raport de 1 rublă:1 leu. Iar în a doua etapă, după pla­ta sumei indexate pentru prima mie de ruble, tuturor deponenților le este achitat soldul ce depășește prima mie de ruble în raport de 2,5 ruble:1 leu, așa cum o cere Legea nr.1530-XV din 12 decembrie 2002.

Ministerul Finanţelor a iniţiat plata sumelor indexate pentru de­ponenţii Băncii de Economii care au depus cereri de înregistrare până la sfârşitul lunii aprilie anul curent. Astfel, din data de 29 mai îşi pot ri­dica banii persoanele care se înca­drează în următoarele categorii de vârstă: deponenții născuți până în anul 1991 inclusiv – sumele indexate aferente primei etape;  deponenții născuți până în anul 1936 inclusiv – sumele indexate pentru etapa a doua.

Deponenții născuți până în anul 1991 inclusiv, care au depus cereri pentru indexare, pot 

face acest lu­cru la orice oficiu/agenție a ÎS „Poșta Moldovei”, având asupra lor actul de identitate și libretele de econo­mii ale conturilor deschise până la 1 ianuarie 1992.

Moștenitorul va prezenta supli­mentar certificatul de deces al de­ponentului și copia certificatului de moștenitor, autentificată notarial (în cazul lipsei dispoziției testamen­tare), iar reprezentantul – procu­ra, întocmită în modul stabilit de legislație.

 

Ana MOLDOVANU,

consultant principal în Departamentul protecție social-economică al CNSM

 

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand