În ultimele trei-patru decenii, cele mai puternice state ale lumii au accelerat dezvoltarea social-economică, concentrându-şi eforturile pe promovarea unei economii inovaţionale, în special, pe valorificarea masivă a invenţiilor. Prin implementarea cercetărilor făcute, inovatorii creează noi materiale, produse, tehnologii, dispozitive şi mecanisme, asigură eficienţa utilizării resurselor energetice şi aduc beneficii economice ţării.
În ultima sâmbătă a lunii iunie, în Republica Moldova este marcată Ziua Inventatorului şi Raţionalizatorului, începând cu anul 1995. Cu acest prilej, Casa Sindicatelor a găzduit o şedinţă festivă, dedicată acestei sărbători profesionale.
„Calitatea şi nivelul de trai al cetăţenilor, dezvoltarea economiei oricărui stat sunt determinate nu doar de existenţa bogăţiilor minerale, de factorii naturali şi geografici, ci şi de abilitatea de a organiza procesul de creare şi punere în aplicare a noilor cunoştinţe, a noilor informaţii, a invenţiilor, de capacitatea de a le valorifica în scopul modernizării continue”, a menţionat, în cadrul reuniunii, Sergiu Solcan, vicepreşedinte al Uniunii Inventatorilor şi Raţionalizatorilor.
„Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, în perioada anilor 2012-2016, efectul economic obţinut la nivel de ţară prin valorificarea invenţiilor şi a propunerilor de raţionalizare a constituit 18,5 mln. de lei. Rentabilitatea medie a activităţii de invenție şi raţionalizare pe parcursul celor cinci ani a constituit 170,2 la sută. Altfel spus, fiecare leu investit în creaţia tehnică a adus 1,7 lei”, a precizat sursa citată.
Pentru a creşte prestigiul raţionalizatorilor, în anul curent s-a desfăşurat
cea de-a şaptea ediţie a Concursului Naţional Anual al Raţionalizatorilor. Competiţia este organizată de CNSM, AGEPI, Uniunea Inventatorilor şi Raţionalizatorilor. Astfel, cel mai bun raţionalizator al anului 2017 a fost desemnat Vasile Ţurcan, doctor în medicină, şef de secţie la Centrul de Sănătate Publică din municipiul Bălţi.
Dați-le un punct
de sprijin și ei
vor mișca planeta
Totodată, titlul de cel mai bun tânăr raţionalizator al anului a revenit Doinei Fosa, medic doctorand la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „N.Testemiţanu”. Laureaţi ai concursului au devenit şi Stepan Munteanu, director al Întreprinderii „Termogaz-Bălţi”, Angela Ciuntu, conferenţiar universitar la USMF „N. Testemiţanu”, departamentul pediatrie, Nicolae Bodrug, doctor habilitat în ştiinţe medicale, şef de disciplină la aceeaşi universitate. Svetlana Muntean, consilier al directorului general al Agenţiei de Stat pentru Proprietate Intelectuală, a specificat că în bazele de date ale AGEPI sunt înregistraţi circa 4.700 de inventatori naţionali, dintre care circa o treime sunt femei.
„Ne bucură faptul că, în pofida greutăţilor de ordin economic, creşte numărul de inventatori. De la 1 ianuarie şi până în prezent, au solicitat brevetarea invenţiilor 173 de inventatori noi, dintre care 68 de femei. Pentru întreaga perioadă de activitate a AGEPI (1993-2017), în top 10 al celor mai activi inventatori intră: Victor Covaliov, Olga Covaliov, Valeriu Rudic, Gheorghe Duca, Ion Bostan, Pavel Chintea, Valeriu Dulgheru, Vladimir Berzan, Vladimir Şchiliov, Gheorghe Mihailov”, a menţionat Svetlana Muntean.
Responsabilul de la AGEPI a ţinut să accentueze că, începând cu 2016, a fost instituit un mecanism de susţinere a brevetării în străinătate a invenţiilor şi a soiurilor de plante create în Republica Moldova. Astfel, AGEPI acordă un sprijin financiar de până la 3.000 euro pentru o cerere.
Petru Chiriac, vicepreşedinte al CNSM, a înmânat diplome şi premii băneşti câştigătorilor Concursului naţional anual al raţionalizatorilor, ediţia 2017.
„Inventatorii şi raţionalizatorii sunt o mândrie a ţării, ei îmbunătăţesc viaţa de zi cu zi, creează valoare economică, generează noi locuri de muncă şi chiar salvează vieţi”, a subliniat liderul sindical.