5 martie 2024
Chisinau
Economie

Evaziunea fiscală „înghite” o treime din PIB-ul țării

Loading
Economie Evaziunea fiscală „înghite” o treime din PIB-ul țării
Evaziunea fiscală „înghite” o treime din PIB-ul țării
fisc.md

fisc.md

 

Evaziunea fiscală este un fe­nomen generalizat în Repu­blica Moldova, are rădăcini adânci și este nevoie de mă­suri radicale pentru contraca­rarea acestuia. În prezent, Re­publica Moldova este printre campionii din regiune la eva­ziunea fiscală, cu o pondere în Produsul Intern Brut (PIB) de 33%. Aceasta este opinia economistului Iurie Gotișan, făcută în cadrul emisiunii „15 minute de realism eco­nomic”, realizată de IDIS „Vi­itorul”.

 

Combaterea evaziunii fiscale ar rezolva lipsurile bugetare

 

Potrivit economistului, reali­tatea demonstrează că, în pre­zent, frauda fiscală este departe de a fi percepută în mod corect și complet. Astfel, și mecanisme­le pentru a o preveni și combate sunt departe de a fi destul de efi­ciente.

„Combaterea evaziunii fiscale ar rezolva lipsurile bugetare. În general, fenomenul evaziunii fis­cale în Moldova necesită cerceta­re și analiză aprofundată, pentru a se ajunge la o percepere co­rectă și completă a dimensiunilor acesteia. Autorităţile statului ara­tă că evaziunea are o pondere de 18-20% din PIB (puţin peste 25 de miliarde de lei. Adică, aproape 1,2 miliarde de euro). Însă, pe de altă parte, unele centre de cer­cetare si analiză afirmă că eva­ziunea fiscală are o pondere de o treime din PIB, echivalentul a 40 de miliarde de lei sau peste două miliarde de euro. O sumă imensă, care se traduce prin pier­deri de cel puțin 10-15 miliarde de lei pentru bugetul de stat”, a explicat Gotișan.

Totodată, potrivit expertului, evitarea fiscului este de fapt zona care arată deficiențele societății moldoveneşti. Este vorba de ho­ţie, legături nepermise între stat şi domeniul privat, lipsa de ones­titate a multor funcţionari publici de rang înalt.

„Lumea rațională și cu judecăți economice așezate este de păre­re că 

doar o lege marțială, ca pe timpuri de război, ar putea redu­ce flagelul răului economic. Este vorba de evaziune fiscală de mari proporții, de economia subterană extinsă. Din păcate, sunt oameni cu mare influență care se opun combaterii evaziunii fiscale, pen­tru că sunt interese mari puse în acest joc. Așa cum am spus mai sus, poate doar să introducem o legislație de o severitate extra­ordinară ar mai reduce câtuși de puțin din acest fenomen”, a mai spus Iurie Gotișan.

 

Doar o lege dură

ar putea diminua

impactul flagelului asupra societății

 

„Neplata contribuţiilor către organul fiscal, în visteria statului, de la un simplu atelier de vulca­nizare până la mari întreprinderi, care au fost deseori titrate în știri, depistându-se cazuri de evaziune fiscală, generează „găuri” enorme la buget. Or, contrabanda cu tot felul de produse prin Transnistria, care este considerată „gaura nea­gră” a economiei moldovenești, fie țigări, alcool sau alte mărfuri de larg consum, de asemenea, lasă bugetul fără venituri estima­te la peste 1 miliard de lei”, a mai spus Gotișan.

Sindicatele au tras mereu sem­nale de alarmă în legătură cu eva­ziunea fiscală constând în „mun­ca la negru”, adică angajarea fără forme legale și achitarea salariilor „în plic”.

Oleg Budza, preşedintele CNSM, estima că peste 80 la sută din economia țării noastre este una subterană, iar cel mai mare procent de angajări nedeclarate se atestă în agricultură, construc­ţii, comerţ. Potrivit unor estimări făcute de CNSM, suma salariilor achitate „în plic” constituie apro­ximativ 15,5 miliarde de lei sau circa 50 la sută din fondul anual de retribuire a muncii.

Și sindicaliştii au cerut în re­petate rânduri să fie majorate pedepsele pentru cei care admit munca în condiţii informale.

„Lucrătorii angajaţi în econo­mia informală, când ating vârsta de pensionare, primesc o pensie mizeră, deoarece angajatorul a efectuat defalcări minime în bu­get”, a declarat Oleg Budza.

 

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand