7 decembrie 2023
Chisinau
Cultura

Cele mai bune cărţi din 2016, premiate de Uniunea Scriitorilor

Loading
Cultura Cele mai bune cărţi din 2016, premiate de Uniunea Scriitorilor
Cele mai bune cărţi din 2016, premiate de Uniunea Scriitorilor
gov.md

gov.md

 

Uniunea Scriitorilor a înmânat recent premiile pentru cele mai bune cărţi editate în anul 2016. Premiile au fost împărţite în două categorii – oferite de Consiliul Uniunii Scriitorilor şi cele acordate de către juriu, a spus Arcadie Suceveanu, preşe­dintele Uniunii. 

 

Premiul „Opera Omnia”, acordat de către Consiliul Uniunii Scrii­torilor din Moldova, a fost înmânat academicianului Mihai Cimpoi, iar premiul de excelenţă – scriitorilor Nicolae Leahu şi Mircea V. Cio­banu. Premiul „Relații Culturale” a revenit poetei și traducătoarei Linda Maria Baros.

Din juriul Uniunii Scriitorilor au făcut parte: academicianul Mihai Cimpoi (preşedinte), Vladimir Beșleagă, Alexandru Burlacu, Nicolae Negru, Claudia Partole, Maria Pilchin și Maria Șleahtițchi.

Premiul pentru poezie, oferit de juriu, a fost înmânat poetului Teo Chiriac, pentru volumul „Sufletul meu de până la Big Bang”. Premiul pentru proză i-a revenit lui Dumitru Crudu pentru cartea „Salutări lui Troțki”. Premiul pentru traduceri i-a fost acordat lui Leo Butnaru,  pentru lucrarea lui Daniil Harms „Când plânge sacadat mașina de tocat”, vol. I şi „Un tigru în stradă”, vol. II.

Scriitorul Ioan Mânăscurtă s-a ales cu premiul pentru publicis­tică, cu volumul „Desluşirea semnelor”, iar Mihaela Perciun a luat premiul pentru dramaturgie, prezentând la concurs culegerea de piese „Bustul lui Stalin”. Premiul „Cartea de debut” a revenit Vio­linei Galaicu, pentru volumul „Filonul bizantin în cultura muzicală națională”, şi Tatianei Ţâbuleac, pentru cartea „Vara în care mama a avut ochii verzi”. Iulian Filip a obținut premiul „Cartea pentru copii şi tineret”, prezentând la concurs volumul „Pălăriuța Oranj îl lecuiește pe Dumnezeu de răceală”.

Uniunea Scriitorilor a mai oferit în cadrul concursului şi premii speciale. În 2016, au apărut peste 100 de titluri de carte semnate de scriitori din R. Moldova.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand