8 decembrie 2023
Chisinau
Без рубрики

Solicitare privind dreptul inspectorilor de muncă de a activa liber

Loading
Без рубрики Solicitare privind dreptul inspectorilor de muncă de a activa liber
Solicitare privind dreptul inspectorilor de muncă de a activa liber

cnsm

 

Sindicatele solicită în mod repetat Gu­vernului să iniţieze procedura de amenda­re a legislaţiei naţionale în vederea aduce­rii acesteia în concordanţă cu prevederile Convenţiei privind inspecţia muncii în in­dustrie şi comerţ a Organizaţiei Internaţi­onale a Muncii. O hotărâre în acest sens a fost aprobată la cea mai recentă şedinţă a Comitetului Confederal al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova.

 

La solicitarea CNSM, şi Oficiul Avo­catului Poporului a înaintat Ministerului Economiei, dar şi Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei un demers în vederea iniţierii procedurii de modificare şi completare a Legii privind controlul de stat asupra activităţii de întreprinzător şi a Legii privind Inspectoratul de Stat al Mun­cii. Procedura în cauză ar urma să aducă prevederile celor două documente în con­cordanţă cu dispoziţiile articolelor 12 şi 16 din aceeaşi convenţie a OIM.

Deşi sindicatele au înaintat o astfel de solicitare şi mai înainte, fiind susţinute de experţii OIM şi de reprezentanţii structu­rilor guvernamentale de resort, Guvernul nu i-a dat curs. Mai mult, în 2016, au fost operate un şir de modificări la cele două legi sus-menţionate, însă fără a fi aduse în concordanţă cu prevederile convenţiei OIM.

Solicitarea se referă, în special, la auto­rizarea inspectorilor de muncă să pătrun­dă liber, fără înştiinţare prealabilă, la orice oră de zi sau noapte, în orice întreprindere supusă inspecţiei.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand