Din raportul cu privire la activitatea cotidiană a sindicatelor prezentat de președintele CNSM, Oleg Budza, putem lesne deduce că în perioada dintre congrese au suferit modificări locul și ponderea sindicatelor în societate, respectiv, modificându-se tactica și strategia de soluționare a problemelor cu care se confruntă salariații.
Sindicatele de toate nivelele au acumulat deja experiență de activitate în condițiile antreprenoriatului privat, ele și-au consolidat autonomia organizațională și financiară, capacitatea de a identifica soluții corecte în niște situații deloc simple. Toate acestea au fost posibile grație solidarității, unității de acțiune manifestate de toate organizațiile membre. În acest context ar fi cazul să evocăm pichetările, marșurile și alte acțiuni, în cadrul cărora am cerut să fie majorate salariile, să nu fie admise presiuni fiscale asupra veniturilor cetățenilor, să fie perfecționată legislația de muncă și cea de pensionare.
La capitolul protecția drepturilor membrilor de sindicat ne axăm pe perfecționarea legislației. În opinia mea, doar în ultima perioadă am reușit să obținem modificări pozitive la Legea salarizării nr. 847, nu am permis introducerea în Codul muncii a unor prevederi care lezează drepturile angajaților. De asemenea, au fost introduse modificări în Codul contravențional care vizează responsabilitatea pentru neachitarea salariilor la timp și încălcarea altor drepturi.
Noi activăm în condițiile unei presiuni permanente pentru modificarea Codului muncii, care la timpul său a fost apreciat înalt de către experții internaționali. Doar în anul 2015 au fost introduse peste 60 de modificări, acest proces a continuat şi în anul 2016, iar în anul curent din nou a fost prezentat un proiect de modernizare a normelor de muncă, ce lezează drepturile angajaţilor şi ale sindicatelor, în schimb simplifică posibilităţile angajatorilor care încearcă să obţină dreptul de a încheia contracte de muncă pentru perioadă determinată fără restricții, dar și reducerea drepturilor sindicatelor la capitolul protecţia membrilor în caz de concediere.
Trezește o mare îngrijorare încercarea de a
elimina din Codul muncii legitimitatea contractelor colective, lucru care contravine nu doar acestui act, dar şi art. 43 al. (4) din Constituţia RM, care consfinţeşte garantarea respectivelor contracte de către stat.
Apropo, toate aceste idei sunt promovate de către angajatori cu susţinerea Ministerului Muncii, lucru care a mai fost confirmat încă o dată în cadrul celei mai recente şedinţe a Comisiei tripartite.
Doar sindicatele puternice prezente la nivel de stat şi de ramură, reprezentanţii acestora în teritoriu pot garanta cu adevărat protecţia drepturilor şi a intereselor social-economice ale angajaţilor.
În ultima perioadă, vorbim mult despre modernizarea sindicatelor, la fel, suntem preocupaţi de reducerea numărului de membri, a motivaţiei pentru aderarea la sindicate. Sper că delegaţii vor susţine proiectul de Statut al CNSM propus de către Consiliul General la acest capitol.
În această perioadă dificilă pentru ţară, nici sindicatelor nu le este prea uşor să-şi realizeze misiunea. Cred că acum, când au loc pregătiri pentru optimizarea autorităţilor centrale şi locale, ar fi raţional să punem în sarcina comisiei de redactare elaborarea, ținând seama de alocuţiunile delegaţilor, a unui Apel către Guvern cu privire la soluţionarea problemelor sociale stringente ale societăţii.