7 decembrie 2023
Chisinau
Social

Salarizarea, în atenţia sindicaliştilor din 14 state

Loading
Social Salarizarea, în atenţia sindicaliştilor din 14 state
Salarizarea, în atenţia sindicaliştilor din 14 state

raport-perc

 

Studiile universitare nu ga­rantează neapărat un loc de muncă bine plătit. Totoda­tă, diferenţele salariale din perspectiva de gen sunt mai mari în cazul întreprinderilor cu cele mai mari salarii medii din economie, arată Raportul privind salariile la nivel mon­dial pentru 2016/2017 „Glo­bal Wage Report”.

 

Documentul a fost prezentat recent la Chişinău de către Ma­riko Ouchi, specialistă în condiţii de muncă şi egalitate gender din cadrul Organizaţiei Internaţionale a Muncii cu sediul la Budapesta, la  Forumul subregional al reţelei economiştilor din cadrul Con­siliului Regional Pan-European (PERC). Evenimentul, organizat de Confederaţia Internaţională a Sindicatelor (ITUC), Consiliul Regional Pan-European şi Orga­nizaţia Internaţională a Muncii (ILO), a reunit sindicalişti din Su­edia, Albania, Bosnia şi Herţego­vina, Croaţia, Macedonia, Munte­negru, Belarus, Georgia, Ucraina, Serbia, Azerbaidjan, Uzbekistan, Kârgâzstan, Republica Moldova.

Oleg Budza, preşedintele CNSM, a menţionat la forum că, la propunerea sindicatelor, în Republica Moldova au fost în­ăsprite sancţiunile pentru admi­terea muncii la negru. Totodată, reprezentanţi ai CNSM participă la elaborarea proiectului de lege cu privire la salarizarea în secto­rul bugetar.

„Ţara noastră urmează calea reformelor, implementate în Bel­gia, România, în alte state. Am insistat asupra introducerii ti­chetelor de masă, negociem cu partenerii sociali pentru crearea în ţară a tribunalelor muncii”, a menţionat Oleg Budza.

Potrivit liderului sindical, ITUC şi PERC au ajutat şi la reformarea sistemului de pensii din Republi­ca Moldova.

Cu detalii privind forumul amintit vom reveni în numărul următor al publicației.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand