8 decembrie 2023
Chisinau
Sanatate

Sfaturi naturiste. Ce n-aţi ştiut despre cartofi

Loading
Sanatate Sfaturi naturiste. Ce n-aţi ştiut despre cartofi
Sfaturi naturiste. Ce n-aţi ştiut despre cartofi
cartofi

Foto: coricostache.com

 

Cartoful a fost cultivat pentru prima dată în anii 8.000 î. Hr., în Peru, şi nu a ajuns în Europa decât în 1570, când a început să fie utilizat pen­tru hrănirea animalelor domestice.

 

Nu departe de zilele noastre, cartoful a fost utili­zat pentru curăţenia în casă. Astăzi, acest ingredient stă la baza unora dintre cele mai cunoscute prepa­rate şi se găseşte în peste 4.000 de soiuri diferite în lumea întreagă.

Deşi cartoful are o reputaţie de ingredient ne­sănătos, totuşi, dacă este consumat corect, aduce destule beneficii pentru alimentaţia noastră. Acesta este o sursă foarte bună de vitamina B6, de anti­oxidanţi, care lupta împotriva radicalilor liberi, şi conţine mai mult potasiu decât bananele, ceea ce ajută la menţinerea în parametri normali a tensiunii arteriale. Cea mai bună soluţie pentru a menţine toţi nutrienţii din cartof este să evitaţi să-i prăjiţi şi să îl coaceți la cuptor, în coajă.

 

Beneficiile cartofului:

• Cartofii reprezintă a patra sursă de energie ali­mentară după orez, grâu şi porumb.

• Cartofii sunt cele mai populare legume din lume, fiind cultivaţi în peste 120 de ţări şi consumaţi zilnic de peste un miliard de oameni.

• Sucul crud de cartof tratează aciditatea gastrică şi ulcerele, având un efect calmant şi cicatrizant asu­pra mucoaselor digestive. Este emolient, bun diuretic şi antispasmodic.

• Fierul, fosforul, calciul, magneziul şi zincul din cartofi contribuie la construirea şi menţinerea struc­turii osoase.

• Fibrele, potasiul, vitamina C şi vitamina B6 din cartof, împreună cu lipsa sa de colesterol, susţin să­nătatea inimii.

• Cartoful este o sursă excelenţă de carbohidraţi, prezenţi sub formă de amidon.

• Este eficient în tratarea arsurilor, a degerăturilor, crăpăturilor pielii, ulcerațiilor şi edemelor pleoape­lor.

• Împachetările cu cartofi acţionează asupra dure­rilor musculare şi articulare.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand