4 decembrie 2023
Chisinau
Social

Care sunt cele mai populate, dar și depopulate localități din Republica Moldova

Loading
Social Care sunt cele mai populate, dar și depopulate localități din Republica Moldova
Care sunt cele mai populate, dar și depopulate localități din Republica Moldova

populatia-moldovei

 

Am ajuns să avem comune cu circa 300 de locuitori. Aceasta a arătat datele recensământului din anul 2014. Astfel, cel mai slab populată comună este Sal­cia, din raionul Taraclia, localitate care are 293 de locuitori.

 

În lista celor mai mici comune se regăsește și Ochiul Roș din Anenii Noi – 346 de oameni, precum  și Carbalia din Găgău­zia – 374 de locuitori.

Localități cu puțin peste 400 de cetățeni sunt: satele Alava din Ștefan Vodă, Bogzești din Telenești, Romanovca de la Leova, Șumna din Râșcani și Antoneuca din Dro­chia.

Totodată, potrivit datelor recensământu­lui, în Republica Moldova există 17 localități cu câte 500 de oameni, printre acestea numărându-se Lipceni și Otac de la Rezi­na, Ocolina de la Soroca, Elizavetovca de la Dondușeni, Pervomaiscoe din Hâncești, Lucești, Bucuria și Lopățica de la Cahul, Condrița din Chișinău etc.

De partea cealaltă, cea mai mare comu­nă are 11.123 de locuitori. Este vorba des-pre Congaz, Găgăuzia, urmată de Cos­teşti, raionul Ialoveni – peste zece mii de cetățeni.

Raioanele și municipiile cu o populație de peste o sută de mii sunt aceleași com­parativ cu anul 2004, și anume: municipiile Chișinău, Bălți, Găgăuzia și raioanele Cahul, Hânceşti, Orhei, Ungheni. Totodată, a cres­cut numărul raioanelor cu o populație de sub 50 de mii, care în 2014 erau nouă unități teritorial-administrative, iar în 2004 – șase. Raionul cu cea mai mică populație continuă să fie 

Basarabeasca. În 2014, cele mai mul­te orașe, 18 la număr, aveau populația între 10 și 20 de mii, în timp ce în 2004 numărul acestora a fost de 22 de orașe.

În acelaşi timp, Cantemir este centrul raional cu cea mai mică populaţiei – 3.429, urmat de oraşul Şoldăneşti – 5.883 de lo­cuitori.

De menționat că două treimi din popu­laţia Republicii Moldova locuieşte în mediul rural.

Dacă analizăm datele statistice, acestea ar arăta că Republica Moldova a pierdut, în ultimii 28 de ani, peste 1,3 milioane de oameni. Dacă, în anul 1989, datele statis­tice arătau o populație de peste 4,339 de milioane de oameni în Republica Moldova, recensământul din 2014 a numărat numai puțin peste 2,998 de milioane de cetățeni.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, printre satele rămase pustii se nu­mără localitatea Cuconeștii Vechi din raio­nul Edineț, Dărcăuții Noi din raionul Soro­ca și Frumușica Nouă din raionul Florești. O situație similară este și în satul Chetrișul Nou din raionul Fălești. Aici nu a mai rămas nici un locuitor.

În timp ce în unele localități numărul de locuitori a scăzit, în satul Odaia din raionul Șoldănești, de exemplu, numărul locuitori­lor a crescut, de la șase până la opt.

„Cât timp vor fi diferențe de dezvolta­re economică la nivel de state, atâta timp va  exista migrația. Să nu uităm că noi am supraviețuit grație migrației. În condițiile în care locuiam într-un spațiu închis, con-secințele puteau fi mult mai drastice. Este și un drept, dar și o posibilitate imensă pentru fiecare cetățean, deoarece poate să se rea­lizeze. Atâta timp cât el nu se vede realizat în țara lui, va exista migrația. Probabilita-tea lor de întoarcere în țară este tot mai mică, or timpul lor de aflare acolo crește”, a spus, pentru ziarul „Vocea poporului”, demograful Valeriu Sainsus.

 

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand