3 decembrie 2023
Chisinau
Social

Pacienții cu boli rare, trataţi gratuit acasă și în străinătate

Loading
Social Pacienții cu boli rare, trataţi gratuit acasă și în străinătate
Pacienții cu boli rare, trataţi gratuit acasă și în străinătate
bolnavi

Foto: urgenta.com

 

Toți pacienții cu boli rare din Re­publica Moldova vor beneficia de tratamente gratuite în proporție de 100%. Declarația a fost făcută de că­tre ministrul Sănătății, Ruxanda Gla­van, în cadrul conferinței naționale cu genericul ,,Ziua Bolilor Rare”.

 

Potrivit ministrului Sănătății, compensa­rea în totalitate a medicamentelor, pentru această categorie de bolnavi, va fi posibi­lă datorită noului mecanism de achiziție a preparatelor farmaceutice, creat anul tre­cut. „Achiziționarea medicamentelor prin

intermediul Centrului pentru Achiziții Pu­blice Centralizate ne-a permis să facem economii. O parte dintre acestea vor fi direcționate pentru pacienții cu boli rare. De asemenea, mizăm pe suportul partene­rilor  din cadrul Programului Națiunilor Uni­te pentru Dezvoltare, care vor achiziționa, în baza unui acord cu Ministerul Sănătății, medicamente pentru mai multe categorii de bolnavi. Obiectivul nostru în anul curent este ca toți cetățenii Republicii Moldova diagnosticați cu maladii rare să beneficie­ze de tratamente gratuite în proporție de 100%”, a declarat Ruxanda Glavan.

 

Milioane de lei pentru sănătate

 

Tratamentul maladiilor rare a început să fie compensat parțial în anul 2012, din bugetul programelor naționale. Atunci au fost alocate doua milioane 291 de mii de lei pentru bolnavii diagnosticați cu Wilson Conovalov, Mucoviscedoza, Fenilcetonurie si Insuficienta hipofizară.

În anii care au urmat, a fost compensat și tratamentul pentru pacienții care 

suferă de B–talasemie, pubertate precoce, epi­dermoliză buloasă și artrită juvenilă. De asemenea, volumul mijloacelor financia­re alocate pentru reabilitarea bolnavilor a crescut până la peste șapte milioane de lei, în anul curent.

În prezent, Registrul Național al Bolilor Rare include o sută de maladii. Oficial, în Republica Moldova sunt 247 de pacienți cu boli rare, iar peste 70 la sută dintre aceștia sunt minori.

 

Compensaţii pentru tratamentul în străinătate

 

O altă veste îmbucurătoare pentru bol­navi este faptul că le vor fi restituite par­ţial cheltuielile suportate în cazul în care sunt nevoiţi să meargă la tratament peste hotare, dacă acesta nu poate avea loc în ţară. Ministrul Sănătăţii, Ruxanda Glavan, a declarat că aşa se procedează în situaţia în care un pacient, cu diagnostic stabilit, a fost consultat de specialiştii din ţară și aceștia au emis o concluzie că nu poate fi tratat în Moldova. Concluzia respectivă trebuie să ajungă la comisia de specialitate a Ministerului Sănătăţii împreună cu ce­rerea din partea pacientului, dar şi cu un set de documente. La cerere se mai ane­xează factura de la instituţia medicală din afară, dacă pacientul a identificat unde se poate face tratamentul necesar, cu costul tratamentului respectiv şi dovada faptului că este programat pentru intervenţie. De asemenea, pacientul trebuie să prezinte şi poliţa de asigurare medicală obligatorie.

 

Banii se oferă doar după tratament

 

Ulterior, această comisie va lua o deci­zie în acest sens. În cazul în care stabileşte că tratamentul sau intervenţia nu poate fi efectuată în ţară, bolnavului i se va spune suma pe care statul urmează să i-o ofere pentru acest tratament. Banii însă îi vor fi oferiţi după ce pacientul se întoarce de la tratament şi prezintă ministerului toate ac­tele care vor adeveri că a beneficiat de acel tratament. De asemenea, potrivit ministru­lui, dacă bolnavul a decis să meargă peste hotare, iar comisia nu își dă acordul, banii pentru tratament nu îi sunt restituiţi.

Regulamentul precizează că suma com­pensată nu poate depăşi 25% din costul tratamentului, dar sunt şi situaţii când această sumă ar putea fi mai mare, în funcție de caz.

 

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand