Membrii Comisiei de Tineret din cadrul CNSM s-au întrunit, recent, la Casa Sindicatelor, în prima şedinţă din anul curent. Tinerii sindicalişti au aprobat Planul de acţiuni al Comisiei pentru anul curent, un proiect al Strategiei pentru tineret a CNSM pentru anii 2017-2022, au discutat despre cum vor desfăşura sesiunile de informare „Ora sindicală” şi au ales cele mai frumoase mărţişoare, într-un concurs dedicat sosirii primăverii.
Tatiana Marian, preşedinta Comisiei de Tineret a CNSM, a men-ționat că tinerii sindicalişti se vor întruni în martie la Chişinău, la o conferinţă cu genericul „Protecţia social-economică a tinerilor. Rolul sindicatelor în susţinerea tinerilor”. Trei forumuri regionale, cu genericul „Dialogul social pentru tineri. Oportunităţi pentru o muncă productivă şi corect remunerată”, vor avea loc în aprilie, la Bălţi, Chişinău şi Cahul. Aproximativ 30 de tineri sindicalişti se vor reuni în aprilie la Chişinău, cu prilejul „Olympic Day 2017”.
În luna mai, membrii Comisiei de Tineret vor desfăşura o campanie naţională de sensibilizare a populaţiei privind combaterea muncii la negru în rândurile tinerilor.
Comisia de Tineret îşi planifică să desfăşoare „Ora sindicală” în 24 de instituţii de învăţământ din ţară. Tinerii sindicalişti le vor exlplica elevilor şi studenţilor ce înseamnă sindicate şi care sunt avantajele de a fi membru de sindicat. Trimestrial, se va desfăşura o conferinţă video cu genericul „Socializarea digitală prin dialog cu tinerii. Platforma on-line de interacţiune cu tinerii”.
Zece persoane vor desfăşura la Chişinău, în luna iunie, o acţiune de informare, cu genericul „Tinerii pentru sindicate”. Tinerii sindicalişti se vor reuni, în august, la Tabăra de odihnă „Perlele Nistrului”, unde urmează să se desfăşoare o întrunire cu genericul „Tinerii pentru un sindicat social inovativ”. La Şcoala sindicală de toamnă urmează să participe 25 de tineri. Evenimentul este programat să fie organizat în septembrie, la Institutul Muncii. Totodată, 30 de tineri, membri de sindicat, se vor implica în octombrie în Maratonul Internaţional de la Chişinău.
Tatiana Marian a propus crearea unei
academii a tinerilor formatori, fiind susţinută de colegii săi.
Mihai Condur, membru al Comisiei de Tineret şi al Biroului de Tineret din cadrul Federaţiei Sindicatelor Lucrătorilor din Cultură, ar dori ca tinerii să îngrijească de mormintele foștilor lideri sindicali. Sursa citată a mai propus ca membrii Comisiei de Tineret să creeze o platformă on-line pri-vind securitatea şi sănătatea la locul de muncă.
În acest context, Petru Chiriac, vicepreşedinte al CNSM, a menţionat că, de Ziua internaţională a comemorării lucrătorilor care au suferit accidentări sau au decedat la locul de muncă, consemnată anual la 28 aprilie, Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova va oferi ajutoare materiale în valoare de trei mii de lei familiilor salariaţilor care au decedat la locul de muncă. „Conducerea CNSM este de părere că la fiecare întreprindere trebuie să activeze cel puţin un medic, astfel încât să fortificăm sănătatea salariaţilor şi să putem preveni eventuale accidente de muncă”, a adăugat Petru Chiriac.
Vicepreşedintele CNSM i-a îndemnat pe membrii de sindicat, în special, pe cei tineri, să studieze Legea sindicatelor, Statutul CNSM, statutele centrelor sindicale naţional–ramurale, cartea „ABC-ul sindical”, să înveţe cum se negociază un contract colectiv de muncă. „Tinerii sindicalişti trebuie să fie multilateral dezvoltaţi, ca să poată apăra drepturile salariaţilor”, a opinat Petru Chiriac. Sursa citată a mai relevat că o nouă strategie a Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova urmează a fi aprobată la Congresul III al CNSM din 7 iunie.
Tamara Mirovschi, şefa Departamentului organizare, educaţie şi informare din cadrul CNSM, a menţionat că zece lideri sindicali, membri ai Comisiei de Tineret, vor fi invitaţi la congres. Potrivit sursei citate, la 27 aprilie, în capitală urmează să se desfăşoare şedinţa Consiliului General al CNSM.
Proiectul Strategiei pentru tineret a CNSM, aprobat la şedinţă, prevede negocierea şi semnarea Convenţiei colective la nivel naţional privind protecţia social-economică a tinerilor, cooperarea cu partenerii sociali, cu instituţiile publice şi societatea civilă pentru a soluţiona problemele cu care se confruntă tinerii, promovarea tinerilor sindicalişti, accentul fiind pus pe competenţe şi abilităţi de comunicare etc.
După muncă – să trecem la concurs, au decis tinerii lideri sindicali. La finalul şedinţei, membrii Comisiei de Tineret au desfăşurat o competiţie a mărţişoarelor, ei întrecându-se la ingeniozitate şi originalitate. Drept cel mai frumos a fost votat mărţişorul confecţionat de Svetlana Gangan, membră a Federaţiei „Agroindsind”.