8 decembrie 2023
Chisinau
Без рубрики

FMI și sindicatele din Republica Moldova au obiective finale apropiate

Loading
Без рубрики FMI și sindicatele din Republica Moldova au obiective finale apropiate
FMI și sindicatele din Republica Moldova au obiective finale apropiate

cnsm-fmi

 

În prima sa vizită în Republica Moldova, noul șef al Misiunii FMI, Ben Kelmanson, s-a întâlnit cu con­ducerea Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova. Oleg Budza, președintele CNSM, a sub-liniat că, fără sprijin financiar ex­tern, Moldova ar fi un stat falimen­tar. De asemenea, a accentuat că sindicatele susțin parcursul euro­pean al țării, promovarea democrației, apărarea drepturilor salariaților etc.

 

„Chiar dacă avem viziuni dife­rite, scopul nostru e dezvoltarea țării”, a menționat președintele CNSM, referindu-se la rolul sindi­catelor și al FMI.

Oleg Budza a venit și cu câteva propuneri: „FMI ar trebui să dezvol­te abordări consistente și coerente în cadrul acestei instituții privind reducerea inechității în Moldova. Ca programele de țară, proiectele și consilierea să fie compatibile cu obiectivele ce țin de crearea locuri­lor de muncă, reducerea inechității și respectarea  convențiilor OIM, înlăturarea fenomenului econo­miei informale. FMI trebuie să se opună măsurilor de austeritate prin facilitarea activității economi­ce productive, care va avea la bază servicii publice de calitate, impul­sionarea investițiilor, eficientizarea sistemului fiscal prin reducerea presiunii asupra salariatului”.

Ben Kelmanson, la rândul său, a fost de acord că „pe unele subiecte s-ar putea să avem anumite deza­corduri, apreciez totuși observațiile dvs. cu privire la faptul că susțineți implicarea FMI în R. Moldova și că doriți un dialog continuu cu noi”.

Șeful Misiunii FMI a menționat că atât sindicatele, cât și partenerii externi, susțin creșterea economi­că a țării, a salariilor, iar economia să asigure guvernul cu venituri fiscale suficiente, care să poată fi direcționate pentru soluționarea problemelor sociale.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
3
Comentează
  • Eugen
    27.02.2017

    Datorita acordului FMI, mai mult zis datorita guvernarii care au indeplinit toate conditiile puse de FMI, Moldova a aratat seriozitatea si dorinta de a creste tara.

  • miroslav
    27.02.2017

    ma bucur ca cei din FMI, la fel ca si partenerii de dezvoltare, au fost rugati sa ofere asistenta nu doar financiara, dar si asistenta in promovarea si implimentarea calitativa reformelor!

Citește și
slot thailand