7 decembrie 2023
Chisinau
Social

Mii de locuri vacante în țară: care sunt cele mai solicitate profesii

Loading
Social Mii de locuri vacante în țară: care sunt cele mai solicitate profesii
Mii de locuri vacante în țară: care sunt cele mai solicitate profesii

tirg-locuri-de-munca

 

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) anunță că, acum, în Republica Moldova sunt în evidență peste opt mii de locuri de muncă vacante. Cele mai multe din­tre acestea – 3873 – sunt în Chișinău. Peste 400 sunt vacante la Florești, iar la Ungheni – 285. Peste 200 de locuri de muncă sunt anunțate vacante în UTA Găgăuzia, în Strășeni și Orhei. Iar la Ialoveni, Nisporeni și Șoldănești sunt vacante circa 200 de locuri de muncă.

 

Cele mai puține locuri de muncă libere sunt anunțate la Soroca – 11, Drochia 12 și Edineț – 24 de locuri de muncă vacante.

Pentru persoanele cu studii superioare și medii de specialitate, sunt disponibile 1889 de locuri de muncă vacante, ceea ce constituie 23% din numărul total de locuri disponibile.

 

Domeniul medical – cel mai solicitat

 

Dacă e să ne referim la domeniul unde sunt cele mai multe locuri vacante, întâie­tate deține cel medical. Aici sunt disponi­bile peste 500 de locuri de muncă. Se ca­ută circa 300 de asistente medicale, peste 150 de medici specialiști și 21 de medici generaliști.

Sunt căutați și felcerii laboranți, farmaciștii și medicii de familie. După do­meniul medical, locuri disponibile sunt în cel economic. Aici sunt vacante circa 200 de locuri. 87 dintre acestea sunt pentru contabili, 28 de locuri contabil-șef, 24 pen­tru agenți în vânzări și 18 economiști.

Locuri vacante avem și în învățământ  – 140. Cele mai multe dintre acestea sunt pentru profesia de educator. Este vorba despre 60 de locuri vacante: 36 sunt pen­tru profesori în învățământul liceal, 10 psi­hologi și opt profesori pentru învățământul primar și conducători de cerc.

Locuri disponibile pe piață sunt și pen­tru ingineri: 

82 în total, dar și pentru ma­nageri – 61. Cei mai mulți dintre manageri sunt căutați pentru activitatea comercială, servicii de marketing, manageri de proiect și în activitatea de turism.

Avem locuri disponibile pe piață și pen­tru inspectori – 47. Este vorba despre in­spector exploatare poștală, ofițer de sec­tor, cel de urmărire penală, inspector fiscal și inspector de poliție. La căutare sunt și polițiștii. Pentru ei sunt disponibile 32 de locuri de muncă.

 

Mii de locuri vacante

pentru cei cu studii

medii și muncitori necalificați

 

Pentru persoanele cu nivel de instrui­re secundar profesional, mediu general și pentru muncitori necalificați, ANOFM ofe­ră 6220 de locuri de muncă, ce constituie 77% din numărul total de locuri de muncă vacante.

Cele mai multe locuri vacante sunt pen­tru cusătorese, încheietor tricotaje, călcă­tor și croitor. Peste 400 de locuri dispo­nibile sunt și pentru lucrătorii calificați în întreprinderile industriale. Este vorba de cizmari, montator în producția de cabluri și electrogazosudori.

Peste 300 de locuri libere avem și în do­meniul vânzărilor, construcțiilor, transpor­turi și telecomunicații, dar și în hoteluri și restaurante.

Persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă se pot adresa agenţiilor terito­riale pentru ocuparea forţei de muncă sau pot accesa Portalul pieţei muncii: www.angajat.md, unde sunt postate locurile va­cante oferite în fiecare raion, pe profesii.

 

Top cele mai plătite profesii

 

ANOFM a publicat și lista celor mai bine plătite 100 de locuri de muncă vacante din Republica Moldova în acest moment.

Potrivit datelor ANOFM, o firmă IT din Chișinău caută două persoane, un inginer programator și un manager de proiecte informatice, salariul maxim oferit fiind de 50 de mii de lei pe lună.

Totodată, o companie în telecomunicații caută un inginer și îi propune un salariu de 30 de mii de lei lunar. Pentru același salariu, o altă companie din municipiul Chișinău caută un programator.

Salariu de 20 de mii de lei se oferă și pentru un director și un director comercial la o fabrică din orașul Ungheni.

Printre cele 100 de oferte se regăsesc companii de pe întreg teritoriul Republicii Moldova, iar cel mai mic salariu oferit de acestea este între 2500 și 5500 de lei.

 

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand