3 decembrie 2023
Chisinau
Social

Proiect de combatere a fenomenului salariilor în plic

Loading
Social Proiect de combatere a fenomenului salariilor în plic
Proiect de combatere a fenomenului salariilor în plic
salariu-in-plic

Foto: ziaruldeiasi.ro

 

După ce sindicatele au solicitat de mai multe ori Guvernului să combată economia informală şi fenomenul salariilor în plic, inclusiv ca soluţie pentru lipsa de mijloace financiare ca să fie ma­jorate salariile şi pensiile, şeful Executivului şi-a anunţat recent interesul de a prelua experienţa României în această materie.

 

Un proiect de reformă fiscală ar putea fi iniţiat după exemplul României. Potrivit reprezentanţilor Guvernului, elaborarea şi transpunerea în practică a acestuia se preconizează a fi efectuată de platforma Consiliului Economic de pe lângă prim-ministru.

În România, reforma respectivă a fost lansată în 2013 şi s-a axat nu doar pe măsuri de ordin restric­tiv, ci şi de relaxare fiscală. În consecinţă, în pofida reducerii poverii fiscale, acumulările la bugetul de stat au crescut.

În opinia premierului Pavel Filip, în cadrul acestui proiect, accentul ar trebui pus pe câteva compo­nente prioritare. Ele ţin de identificarea unor soluţii eficiente pentru combaterea ocupării informale şi a salariilor în plic, reducerea achitărilor în numerar, li­beralizarea fiscală etc.

Premierul a opinat că amploarea fenomenului legat de salariile în plic impune identificarea unor 

soluţii viabile. Acestea ar urma să convingă agenţii economici să activeze legal şi să îmbunătăţească ni­velul de colectare a impozitelor în bugetul statului.

În context, Pavel Filip s-a interesat şi de rezul­tatele unui studiu de îmbunătățire a gradului de colectare fiscală prin măsuri de reducere a econo­miei informale, realizat de reprezentanţii companiei PricewaterhouseCoopers.

 

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand