5 martie 2024
Chisinau
Social

Profesorii din domeniul comerțului, instruiți pe linia securității în muncă

Loading
Social Profesorii din domeniul comerțului, instruiți pe linia securității în muncă
Profesorii din domeniul comerțului, instruiți pe linia securității în muncă

seminar

 

Aproximativ 30 de salariaţi ai Universită­ţii Cooperatist-Comerciale din Chişinău au fost instruiţi cum să prevină accidentele la locul de muncă, în cadrul unui seminar de două zile, organizat de Federaţia Sindica­telor din domeniile Coperaţiei de Consum, Comerţului şi Antreprenoriatului „Mold­sindcoopcomerţ”.

 

Valeria Tricolici, preşedinta federaţiei, a spus că „Moldsindcoopcomerţ” a organizat mai multe întruniri cu administraţia Uniunii Cen­trale a Cooperativelor de Consum „Moldcoop” în ceea ce priveşte securitatea şi sănătatea la locul de muncă. „După incendiul devastator care  a avut loc în noiembrie anul trecut la un depozit de pe strada Uzinelor din capitală, ne-am mobilizat şi mai mult, astfel că vom orga­niza seminare cu o asemenea tematică la toate întreprinderile afiliate federaţiei”, a menţionat Valeria Tricolici.

Ala Baciu-Cazacu, preşedinta comitetului sindical de la Universitatea Cooperatist–Co­mercială (UCCM), a subliniat că administraţia universităţii a emis cinci ordine privind secu­ritatea la locul de muncă, iar acestea prevăd inclusiv măsuri de protecție împotriva incendi­ilor. Potrivit sursei citate, anual, 4-5 angajaţi ai universităţii îşi întremează sănătatea în staţiuni balneo–climaterice din bani alocaţi de Federa­ţia „Moldsindcoopcomerţ”, iar doi salariaţi – din contul Casei Naţionale de Asigurări Sociale.

Gheorghe Burbulea, şef-adjunct al Inspec­toratului Sindical de Muncă, a menţionat că, 

pentru încălcarea cerinţelor de securitate şi să­nătate în muncă, legislaţia în vigoare prevede răspundere disciplinară, administrativă, penală şi materială. În caz de deces al lucrătorului în urma unui accident de muncă, unitatea care poartă vina plăteşte familiei angajatului dece­dat o indemnizaţie unică, luându-se ca bază salariul mediu anual al salariatului, înmulţit cu numărul anilor compleţi pe care acesta nu i-a trăit până la vârsta de 62 de ani.

La finele seminarului, cei aproximativ 30 de angajaţi ai UCCM au fost testaţi, după care au primit certificate.

 

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand