8 decembrie 2023
Chisinau
Social

Târg al locurilor de muncă: vizitatorii nu au rămas prea încântați

Loading
Social Târg al locurilor de muncă: vizitatorii nu au rămas prea încântați
Târg al locurilor de muncă: vizitatorii nu au rămas prea încântați

tirg-locuri-de-munca

 

Peste o mie de locuri de mun­că au fost puse în aceste zile la dispoziţia persoanelor care se află în căutarea unui job sau vor să-şi schimbe serviciul, la Târgul locurilor de muncă care are loc la Centrul Expoziţional „Moldexpo”.

 

Potrivit organizatorului, Agen­ţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), la actuala ediție a târgului participă circa 40 de agenţi economici din diverse domenii de activitate, cu oferte de peste o mie de locuri de muncă vacante pentru diferite specialități.

„Avem mulți vizitatori. Expe­rienţa anilor precedenţi ne arată că, pe parcursul a cinci zile, de obicei, ne vizitează peste două mii de persoane care caută un loc de muncă. De regulă, cei care sunt în căutare îşi găsesc, imedi­at după desfăşurarea evenimen­tului, un loc de muncă. Bineînţe-les, procesul este unul de durată. Persoanele negociază cu angaja­torul chiar la târg, iar cei care nu pot să vină aici, au posibilitatea să aplice pentru un loc de mun­că vacant accesând platforma electronică”, a spus, pentru ziarul ,,Vocea poporului”, Cristina Ara­pan, şefa Direcţiei implementa­re a politicilor de ocupare de la ANOFM.

Pe platoul târgului au fost am­plasate şi panouri de informare electronică, ce au oferit vizita­torilor posibilitatea să acceseze gratuit portalul locurilor de mun­că www.angajat.md și platforma Târgului on-line al locurilor de muncă www.e-angajare.md. Tot­odată, persoanele aflate în cău­tarea unui loc de muncă au avut șansa să obțină informații despre serviciile prestate de agențiile te­ritoriale pentru ocuparea forței de muncă, despre cele peste 7800 de locuri de muncă vacan­te, înregistrate în baza de date a ANOFM, dintre acestea circa 3400 fiind în municipiul Chişinău.

La târg au fost prezenți și re­prezentanţi ai Cancelariei de Stat, care au pus la dispoziția vizitato­rilor informaţia ce ține de 

cadrul legal privind încadrarea în ser­viciul public şi criteriile de bază pentru a candida la o funcţie pu­blică. De asemenea, au participat şi reprezentanţi ai Inspectoratului de Stat al Muncii, care au oferit solicitanţilor consultanţă şi infor­maţii privind legislația muncii și relațiile de muncă.

„Le oferim detalii despre drep­turile şi obligaţiile lor, cum trebu­ie să fie încheiat un contract in­dividual de muncă, să nu lucreze la negru, dar şi informaţii utile legate de securitatea în mun-că”, ne-a spus inspectorul Vasile Guja.

De asemenea, la târg au participat şi şase instituţii de învă-țământ, care au venit cu informa­ţii despre posibilitățile de instruire profesională la diverse specialități sau meserii solicitate pe piaţa for­ţei de muncă.

Cei prezenţi la târg nu prea s-au arătat încântaţi de oferte. ,,Nu prea avem ce alege. Locuri de muncă vacante sunt multe, dar, când încerci să alegi ceva care să-ţi convină, nu prea ai ce alege. În plus, nici salariul nu este prea mare. De la 2000 până la cel mult 4000 de lei pot oferi. Ce faci cu aceşti bani în condiţiile de azi?”, se întreabă  Elena, care îşi caută de câteva luni un serviciu.

Tot în această săptămână, ANOFM organizează și Târgul on-line al locurilor de muncă. Aces­ta este disponibil pe platforma www.e-angajare.md și întrunește peste 150 de companii, astfel persoanele care caută un loc de muncă vor avea posibilitatea de a alege jobul potrivit din cele pes­te 2900 de locuri vacante și de a aplica direct CV-ul.

 

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand