
Foto: diez.md
Pe lângă sărbători, iarna aduce în fiecare an şi evenimente mai puţin plăcute sau chiar tragice. Timp de un an, monoxidul de carbon sau, cum i se mai zice în popor, gazul de cahlă, ucide câteva zeci de persoane. Sărăcia sau neglijenţa îi împinge pe unii cetăţeni să se încălzească la sobe defecte sau la flacăra de la aragaz, dar, din păcate, nu toată lumea conştientizează la ce risc se expune în astfel de cazuri.
„Monoxidul de carbon este un gaz care rezultă din arderea lemnelor, a cărbunelui, gazelor şi motorinei. O cauză frecventă a intoxicării cu monoxid de carbon este utilizarea aparatelor de încălzit cu gaz, lemne, cu funcţionare prelungită şi fără aerisire periodică. Aparatele de încălzit utilizează oxigenul din încăpere, degajând în schimb gaze, inclusiv monoxid de carbon. Acest gaz fără culoare, fără miros şi fără gust se poate acumula în concentraţii mari în spaţiile închise, fără să sesizăm acest lucru”, a specificat pentru ziarul „Vocea poporului” Tatiana Manceva, şefă de secţie la Centrul Naţional de Sănătate Publică.
Potrivit sursei citate, în anul 2016, în Republica Moldova au fost înregistrate aproximativ 400 de cazuri de intoxicații acute neprofesionale cu monoxid de carbon. Drept urmare, au decedat 30 de persoane. 31 de cazuri de intoxicaţie cu monoxid de carbon s-au atestat în luna decembrie, iar drept urmare, au avut de suferit 16 persoane de vârstă activă şi patru care au mai mult de 65 de ani. De la începutul lunii ianuarie curent, în ţară au fost înregistrate deja 30 de cazuri de intoxicaţie cu gaze de cahlă, fără cazuri letale, din fericire, dar au avut de suferit 15 copii. Recent, pe parcursul a doar 24 de ore, şase persoane au fost inter-nate la spital, după ce s-au încălzit lângă sobe defecte.
Medicii atenţionează că intoxicaţia cu monoxid de carbon este
cu atât mai periculoasă cu cât are simptome nespecifice, care pot fi puse uşor pe seama altor probleme de sănătate. De exemplu, ea poate fi confundată cu gripa, pentru că uneori se manifestă prin febră şi prin dureri de cap. Alteori, intoxicaţia cu monoxid de carbon este pusă pe seama oboselii, un alt simptom fiind somnolenţa. Intoxicaţia cu gazul produs de centrale şi de sobe poate provoca şi ameţeli, greaţă, stare generală de slăbiciune, tulburări de vedere, precum şi ritm cardiac accelerat.
Din cauza hipoxiei cerebrale, pot să apară complicaţii
Ca urmare a lipsei de oxigen la nivel cerebral, pot să apară şi stări euforice. În cele mai grave cazuri, intoxicaţia poate duce la pierderea cunoştinţei şi la deces. Chiar dacă o persoană supravieţuieşte unei intoxicaţii cu monoxid de carbon, ea poate fi expusă în continuare unor riscuri. Din cauza hipoxiei cerebrale, pot să apară complicaţii în timp: pierderi de memorie, crize de tip epileptic, modificări de personalitate.
Intoxicația
cu monoxid de carbon, confundată uneori
cu unele boli
Solicitată de redacţia ziarului „Vocea poporului”, Tatiana Romanenco, vicepreşedintă a Asociaţiei Sindicale „Salvatorul” şi prim–vicepreşedintă a Federaţiei Sindicale „Sindlex”, a precizat că Serviciul Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţio-nale (SPCSE) dispune de trei centre, la Bălţi, Chişinău şi Cahul, unde sunt instruiţi gratis cum să prevină cazurile de intoxicaţie cu monoxid de carbon atât sala-riaţii instituţiei respective, cât şi primarii, directorii de licee, diriginţii claselor, conducătorii unor întreprinderi. Instruirea angajaţilor SPCSE se efectuează o dată în lună.
„Persoanele care nu curăţă sobele, cele care fac schimbări în locuinţe la sistemul gaze şi aceste acţiuni nu sunt coordonate cu serviciile specializate, trebuie sancţionate dur, pentru că neglijenţa poate conduce la cazuri letale”, a opinat liderul sindical de la Federaţia „Sindlex”.