11 decembrie 2023
Chisinau
Social

Cei care fac schimbări ilegale în sistemul de încălzire trebuie sancţionați dur

Loading
Social Cei care fac schimbări ilegale în sistemul de încălzire trebuie sancţionați dur
Cei care fac schimbări ilegale în sistemul de încălzire trebuie sancţionați dur
monoxid-de-carbon

Foto: diez.md

 

Pe lângă sărbători, iarna aduce în fiecare an şi evenimente mai puţin plăcute sau chiar tragice. Timp de un an, monoxidul de carbon sau, cum i se mai zice în popor, gazul de cahlă, ucide câteva zeci de persoane. Sără­cia sau neglijenţa îi împinge pe unii cetăţeni să se încălzească la sobe de­fecte sau la flacăra de la aragaz, dar, din păcate, nu toată lumea conştien­tizează la ce risc se expune în astfel de cazuri.

 

„Monoxidul de carbon este un gaz care rezultă din arderea lemnelor, a cărbunelui, gazelor şi motorinei. O cauză frecventă a intoxicării cu monoxid de carbon este utilizarea aparatelor de încălzit cu gaz, lemne, cu funcţionare prelungită şi fără aerisire periodică. Aparatele de încălzit utilizează oxigenul din încăpere, dega­jând în schimb gaze, inclusiv monoxid de carbon. Acest gaz fără culoare, fără miros şi fără gust se poate acumula în concen­traţii mari în spaţiile închise, fără să sesi­zăm acest lucru”, a specificat pentru ziarul „Vocea poporului” Tatiana Manceva, şefă de secţie la Centrul Naţional de Sănătate Publică.

Potrivit sursei citate, în anul 2016, în Republica Moldova au fost înregistrate aproximativ 400 de cazuri de intoxicații acute neprofesionale cu monoxid de carbon. Drept urmare, au decedat 30 de persoane. 31 de cazuri de intoxicaţie cu monoxid de carbon s-au atestat în luna decembrie, iar drept urmare, au avut de suferit  16 persoane de vârstă activă şi patru care au mai mult de 65 de ani. De la începutul lunii ianuarie curent, în ţară au fost înregistrate deja 30 de cazuri de intoxicaţie cu gaze de cahlă, fără cazuri letale, din fericire, dar au avut de suferit 15 copii. Recent, pe parcursul a doar 24 de ore,  şase persoane au fost inter-nate la spital, după ce s-au încălzit lângă sobe defecte.

Medicii atenţionează că intoxicaţia cu monoxid de carbon este 

cu atât mai peri­culoasă cu cât are simptome nespecifice, care pot fi puse uşor pe seama altor pro­bleme de sănătate. De exemplu, ea poate fi confundată cu gripa, pentru că uneori se manifestă prin febră şi prin dureri de cap. Alteori, intoxicaţia cu monoxid de carbon este pusă pe seama oboselii, un alt simp­tom fiind somnolenţa. Intoxicaţia cu gazul produs de centrale şi de sobe poate pro­voca şi ameţeli, greaţă, stare generală de slăbiciune, tulburări de vedere, precum şi ritm cardiac accelerat.

 

Din cauza hipoxiei cerebrale, pot să apară complicaţii

 

Ca urmare a lipsei de oxigen  la nivel cerebral, pot să apară şi stări euforice. În cele mai grave cazuri, intoxicaţia poate duce la pierderea cunoştinţei şi la deces. Chiar dacă o persoană supravieţuieşte unei intoxicaţii cu monoxid de carbon, ea poate fi expusă în continuare unor riscuri. Din cauza hipoxiei cerebrale, pot să apară complicaţii în timp: pierderi de memorie, crize de tip epileptic, modificări de per­sonalitate.

 

Intoxicația

cu monoxid de carbon, confundată uneori

cu unele boli

 

Solicitată de redacţia ziarului „Vocea poporului”, Tatiana Romanenco, vicepre­şedintă a Asociaţiei Sindicale „Salvatorul” şi prim–vicepreşedintă a Federaţiei Sin­dicale „Sindlex”, a precizat că Serviciul Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţio-nale (SPCSE) dispune de trei centre, la Bălţi, Chişinău şi Cahul, unde sunt instru­iţi gratis cum să prevină cazurile de into­xicaţie cu monoxid de carbon atât sala-riaţii instituţiei respective, cât şi primarii, directorii de licee, diriginţii claselor, con­ducătorii unor întreprinderi. Instruirea angajaţilor SPCSE se efectuează o dată în lună.

„Persoanele care nu curăţă sobele, cele care fac schimbări în locuinţe la sistemul gaze şi aceste acţiuni nu sunt coordona­te cu serviciile specializate, trebuie sanc­ţionate dur, pentru că neglijenţa poate conduce la cazuri letale”, a opinat liderul sindical de la Federaţia „Sindlex”.

 

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand