3 decembrie 2023
Chisinau
Social

Concediu medical pentru părinţi care îngrijesc copii cu maladii oncologice sau cu nevoi speciale

Loading
Social Concediu medical pentru părinţi care îngrijesc copii cu maladii oncologice sau cu nevoi speciale
Concediu medical pentru părinţi care îngrijesc copii cu maladii oncologice sau cu nevoi speciale
copii-cu-maladii

Foto: sturza.md

 

Părinţii care cresc şi edu­că un copil cu maladie on­cologică sau cu dizabilităţi vor avea dreptul să îşi ia concediu medical până când copilul respectiv va împlini vârsta de 18 ani. Ministerul Sănătăţii a pro­pus spre dezbateri publice modificarea Instrucţiunii privind modul de eliberare a certificatului de concediu medical.

 

Solicitat de redacţia ziarului „Vocea poporului” să se pronunțe pe marginea acestui proiect, Au­rel Popovici, preşedintele Fe­deraţiei Sindicale „Sănătatea”, a opinat că este o iniţiativă bi­nevenită, care vine în sprijinul copiilor cu maladii incurabile şi al părinţilor care îngrijesc de aceştia. „Copiii care suferă de cancer au nu doar durere, dar şi un stres puternic. Ei sunt nevoiţi mult timp să stea în spitale. Nu le vine deloc uşor nici copiilor care au grad de dizabilitate, pentru că ei, de asemenea, au nevoie şi de tratament, şi de reabilitare, care uneori este de lungă durată”, a menţionat liderul Federaţiei „Să­nătatea”.

Proiectul a fost elaborat în conformitate cu prevederile Le­gii nr. 289-XVI din 22 iulie 2004 privind indemnizaţiile pentru in­capacitatea temporară de muncă şi alte prestaţii de asigurări soci­ale, modificate prin Legea nr. 50 din 31 martie 2016.

Implementarea proiectului necesită resurse financiare sup-limentare din bugetul asigurări­lor sociale de stat. Proiectul re­spectiv urmează a fi aprobat de Guvern.

Actele normative în vigoare acordă dreptul părinţilor de a-şi lua concediu medical pentru în­grijirea copilului bolnav până când acesta împlineşte vârsta de 10 ani.

Date ale Biroului Naţional de Statistică arată că în Republica Moldova sunt înregistraţi circa 14 mii de copii cu nevoi speciale. Totodată, un raport al UNICEF arată că aproape şase mii de co­pii cu dizabilităţi din Republica Moldova nu au acces la educaţie.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand