8 decembrie 2023
Chisinau
Social

Din 2017, pentru țigări și bere va trebui să achităm mai mulți bani

Loading
Social Din 2017, pentru țigări și bere va trebui să achităm mai mulți bani
Din 2017, pentru țigări și bere va trebui să achităm mai mulți bani
bere-tigari

Foto: ziaruldeinvestigatii.ro

 

Guvernul a desfăşurat, recent, o şedinţă extraordinară în cadrul căreia a aprobat circa 30 de modificări la proiectul Politicii fiscale și vamale pen­tru anul 2017, care urmează a fi adoptat de Parlament în lectură finală.

 

Surse din cadrul Guvernului au re­latat pentru Infotag că au fost apro­bate propunerile deputaţilor privind majorarea accizelor la țigări, bere şi la produse petroliere, deşi nu în volum deplin.

Astfel, în 2017, accizul la bere în Moldova va fi majorat de la 2,38 lei la 2,7 lei per litru, dar nu 2,5 lei, cum era planificat iniţial în proiect. În susţine­rea majorării accizului la bere până la trei lei a venit ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Eduard Grama, şi vicepremierul Gheorghe Brega. Însă Ministerul Finanţelor şi Guvernul, în general, nu au sprijinit această idee.

„A fost o iniţiativă de a majora ac­cizul la bere. Noi am sprijinit-o parţi­al. Accizul se va majora cu circa 20 de bani per litru, iar acest lucru oricum va aduce venituri suplimentare în buget. Eu susţin majorarea acestor accize, dar avem anumite limite, deoarece noi în continuare avem un control slab la frontiera de est. Dacă între noi şi Ucrai­na va fi o diferenţă mai mare la impozi­te şi accize, riscăm să încurajăm un tra­fic mare de contrabandă din Ucraina în Moldova şi, respectiv, încasările la bu­get se vor micşora”, a comunicat minis­trul Finanţelor, Octavian Armaşu.

Potrivit lui, din aceleaşi conside­rente, accizele la țigări vor fi majorate puţin.

Astfel, se preconizează ca accizele la ţigaretele cu filtru să fie de 360 lei + 12% pentru o mie de bucăţi, dar nu mai puţin de 

480 lei (anterior, se propunea 350 lei + 12% pentru o mie de bucăţi, dar nu mai puţin de 460 lei). Accizele la ţigaretele fără filtru vor constitui 120 de lei pentru o mie de bucăţi (anterior, se propunea 100 de lei).

De asemenea, au fost extinse facilitățile fiscale pentru rezidenții Zo­nelor Economice Libere, cu condiția că aceștia vor efectua investiții supli­mentare pentru a majora numărul de angajați.

O altă modificare vizează persoa­nele fizice şi anume micșorarea cotei impozitului pe venit de la darea în posesiune sau în folosință a bunurilor imobiliare către alte persoane fizice, de la 10% la 7%.

 

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand