Un raport asupra activităţii desfăşurate pe parcursul acestui an de membrii Comisiei de cenzori a Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova a fost examinat în cadrul unei şedinţe recente. Conform planului de activitate, în perioada de referință, au fost efectuate 19 revizii, inclusiv 13 de documentare, trei tematice şi alte trei – inopinate, a precizat Anatolie Nistor, preşedintele Comisiei de cenzori a CNSM.
În consecinţă, s-a constatat că nu au fost comise abateri de la principiile de bază şi caracteristicile de calitate prevăzute în Standardele Naţionale de Contabilitate. Totodată, conturile anuale au fost întocmite cu respectarea regulilor şi a metodelor contabile admise de lege.
De asemenea, operaţiunile au fost înregistrate în evidenţa contabilă cronologic şi sistematic şi au avut la bază documente justificative pentru fiecare tip de cheltuieli, drepturi, obligaţii de plată, evoluţii ale veniturilor şi stabilire a rezultatelor.
Ca urmare a verificărilor, reprezentanţii Comisiei de cenzori nu au semnalat discordanţe între evidenţele analitice şi sintetice şi au constatat că indicii sunt conformi cerinţelor conturilor şi sub-conturilor contabile elaborate în baza Standardelor Naţionale de Contabilitate.
În aceeaşi perioadă, a fost efectuată şi inventarierea anuală a bunurilor materiale ale CNSM, a adăugat Anatolie Nistor. Membrii Comisiei de cenzori au constatat încheierea de contracte cu privire la răspunderea materială individuală deplină cu toţi salariaţii în gestiunea cărora se află bunurile în cauză.
În acelaşi timp, Departamentul finanţe, contabilitate şi asigurări sociale al CNSM dispune de o structură organizatorică clară, există regulamente interne, ordine şi decizii, ce reprezintă instrumente de gestionare. Acestea sunt aduse la cunoştinţa centrelor sindicale naţional–ramurale ale sindicatelor, care au legătură directă cu domeniul vizat de către fiecare regulament sau decizie în parte.
Cu toate acestea, în timpul controalelor efectuate la entităţile economice, reprezentanţii Comisiei de cenzori au
preîntâmpinat şi stopat comiterea unor greşeli privind ţinerea evidenţei contabile, cu înlăturarea neajunsurilor depistate. Acestea se referă la perfectarea incorectă sau incompletă a documentelor, lipsa rechizitelor necesare, nerespectarea regulilor de întocmire a documentelor şi înregistrărilor contabile.
Anatolie Nistor a mai precizat că la unele entităţi, pe lângă reviziile documentare, au fost efectuate şi controale inopinate şi tematice. Astfel, în unele cazuri, aceeaşi entitate a fost supusă la două şi chiar la mai multe verificări.
În context, Tatiana Oloi, şefa Departamentului finanţe, contabilitate şi asigurări sociale al CNSM, a propus ca, pentru perioada următoare, activitatea Comisiei de cenzori să fie planificată pentru fiecare lună în parte.
În cadrul aceleiaşi şedinţe, a fost aprobat Planul de activitate al Comisiei de cenzori a CNSM pentru perioada ianuarie-mai 2017.