
Foto: cyberspace.com
Autorităţile vor monitoriza modul în care este utilizat ajutorul social de către beneficiar.
Prestaţia socială urmează să fie folosită strict în beneficiul familiei, pentru satisfacerea necesităţilor privind alimentaţia, vestimentaţia, locuinţa, igiena, îngrijirea medicală, educaţia şi şcolarizarea obligatorie a copiilor. În caz contrar, autorităţile vor fi în drept să retragă ajutorul social. Prevederile se conţin într-un proiect de lege votat de Parlament în prima lectură. Potrivit proiectului, beneficiarul de ajutor social va semna un acord cu direcţia sau secţia de asistenţă socială, prin care îşi asumă responsabilitatea utilizării ajutorului social conform destinaţiei.
În situaţia neîndeplinirii de către beneficiar a obligaţiilor asumate în respectivul acord de cooperare, şeful direcţiei sau al secţiei asistenţă socială, în termen de cinci zile lucrătoare de la data întocmirii raportului de utilizare a ajutorului social, va avertiza, în scris, beneficiarul despre încetarea dreptului la ajutor social în cazul încălcării repetate a obligaţiilor, constatate de comisie.
Opinia sindicatelor
Potrivit Polinei Fisticanu, șefa Departamentului protecție social-economică de la CNSM, proiectul elaborat de către Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, votat în prima lectura de către Parlament, vine cu o abordare nouă, cea de responsabilizare a beneficiarilor de ajutor social în partea ce ține de utilizarea acestuia, fapt care este susţinut de sindicate.
„Este de menţionat că, prin semnarea Acordului de cooperare, familiile beneficiare îşi vor asuma răspunderea pentru
utilizarea ajutorului social în vederea asigurării necesităților primordiale ale familiei, iar în cazul în care prestația respectivă va fi utilizată de către familie contrar obligațiilor asumate, de exemplu, pentru satisfacerea viciilor personale (consumul de băuturi alcoolice sau de substanțe stupefiante), aceasta va fi preavizată, iar în cazul în care îşi va încălca repetat angajamentele, acesteia îi va fi încetat dreptul la ajutor social.
Totodată, proiectul de lege prevede şi privarea familiei de dreptul de a depune cererea pentru acordarea ajutorului social pe o durată de trei luni din momentul stopării dreptului de ajutor social sau ajutor pentru perioada rece a anului, în cazul refuzului familiei de a semna acordul de cooperare şi în cazul în care aceasta nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin semnarea acordului dat”, a spus, pentru ziarul „Vocea poporului”, Polina Fisticanu.