4 martie 2024
Chisinau
Social

Consiliera din Dănceni care învață oamenii să trăiască sănătos

Loading
Social Consiliera din Dănceni care învață oamenii să trăiască sănătos
Consiliera din Dănceni care învață oamenii să trăiască sănătos
victoria-butuc

Victoria Butuc, consilieră la primul mandat în localitatea Dănceni

 

Mișcarea înseamnă viață. Anume la aceasta s-a gândit Victoria Butuc, consilieră locală la Dănceni, când a avut ocazia să realize­ze un proiect pentru comunitatea sa. Astfel, din toamna aceasta, în localitatea Dănceni, raionul Ialoveni, există un fitness parc, în aer liber, unde femeile, bărbații, dar și copiii pot să facă sport, pentru a fi sănătoși.

 

Totul a început când Victoria Butuc, fiind consilieră la primul mandat, a fost acceptată în cadrul Programului Naţional de Mentorat pentru Femei Consiliere „IN­SPIR-O”, realizat de Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, cu susținerea Progra­mului ONU „Femeile în politică”.

„În cadrul acestui program, am reușit să câștig proiectul ,,Femei implicate pen­tru comunitate”, cu un buget de 40.000 de lei, bani care au fost alocați pentru îm­bunătăţirea sănătăţii oamenilor din loca­litate prin amenajarea unui fitness parc, amplasat în centrul satului”, își amintește Victoria Butuc.

Menirea proiectului nu a fost doar să obțină finanțare pentru amenajarea locu­lui pentru fitness, ci și să implice comu­nitatea, „deoarece atunci când contribuie personal, oamenii sunt mult mai grijulii și păstrează ceea ce au”, punctează Victoria. Mai mult, prin acest proiect și-a propus să încurajeze femeile să participe la procesul decizional. Pentru început, a fost înaintat un demers către Consiliul local Dănceni ca să contribuie cu o anumită sumă de bani, fiindcă echipamentul sportiv și materiale­le de construcție sunt scumpe.

 

Multă lume s-a implicat

 

Evident, au fost implicați în realizarea proiectului și locuitorii de la Dănceni. „Au dat o mână de ajutor chiar și cei care la început priveau cu neîncredere și spuneau că nu au nevoie de un fitness parc, căci pot să facă mișcare și lucrând prin gospodă­rie. S-au răzgândit însă când i-au văzut pe consătenii lor entuziasmați, dar și da­torită transparenței”, a afirmat Anastasia Corduneanu, membră a echipei de imple­mentare a proiectului.

 

danceni

Și comunitatea s-a implicat în realizarea proiectului

 

Victoria Butuc a deschis și o pagină pe o rețea de socializare, unde aproape zilnic posta informații despre fondurile colecta­te și cum avansează lucrările. Consiliera a folosit toate metodele posibile într-o lo­calitate rurală pentru a-și promova pro­iectul. L-a promovat pe internet, dar și în discuțiile cu consătenii.

„Mesajele transmise de mine și echipă au conținut informații despre importanța susținerii și abilitării femeilor, despre ac­tivităţile pe care urma să le desfăşurăm, poze de la activităţi, mulţumiri publice persoanelor care au donat bani, precum şi fiecare etapă de implementare a proiectu­lui”, ne explică Victoria Butuc.

Pentru persoanele cărora nu aveau posibilitate să se informeze din internet, informațiile erau plasate pe panouri infor­mative din centrul satului şi de la poştă. În plus, a fost elaborat un registru de eviden­ţă a donaţiilor pentru realizarea proiectu­lui. La magazinul alimentar și la punctul medical au fost instalate boluri de colec­tat banii. În preajmă era câte un voluntar care le vorbea oamenilor despre proiect și despre posibilitatea de a contribui la reali­zarea acestuia.

Astfel, cu eforturi comune, adică cu surse financiare din cadrul proiectului, cu contribuția autorităților publice locale, a agenților economici și a comunității, s-a adunat suma de 62 de mii de lei.

Au fost procurate aparatele de fitness. La lucrările de amenajare a parcului iarăși s-a implicat comunitatea. De lucru a fost suficient: a fost nivelat terenul, a fost pus pietrișul, au fost săpate gropi, unde s-a tur­nat mortar și au fost instalate aparatele.

 

Fitness parc, un loc de destindere și de socializare

 

În paralel cu lucrările la parcul de fitne­ss, coordonatoarea proiectului promova drepturile femeilor în comunitate și le în­curaja pe acestea să se implice în orice fel de activități. Astfel, a fost organizată o în­tâlnire cu tema ,,Rolul femeii în dezvolta­rea comunităţii”, în cadrul căreia femeile au discutat despre calea spre succes, cum să depăşească provocările, cum pot ajuta comunitatea etc. La eveniment a parti­cipat şi Galina Precup, vicedirectoare la ,,Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare” (CPD), care a rămas plăcut impresionată atât de discuții, cât și de realizarea proiec­tului. A mai fost desfăşurat seminarul de instruire ce ține de managementul timpu­lui, formatoare fiind Ana Rotaru.

 

danceni-2

Femeile din Dănceni au participat la mai multe traininguri

 

În prima zi de toamnă, a fost inaugu­rat fitness parcul în prezenţa cetăţenilor, a reprezentanților APL, a preşedintelui raionului și a reprezentanților CPD. Par­cul de fitness este compus din 11 aparate, unde locuitorii din Dănceni vin zilnic și fac sport.

„Activităţile realizate în cadrul Progra­mului „Inspir-o!” m-au ajutat să devin mai puternică, mai sigură pe propriile pu­teri şi am acumulat mai multă experienţă în scrierea de proiecte şi implementarea acestora”, ne-a spus la final Victoria Bu­tuc.

Programul Național de Mentorat pen­tru femei consiliere „INSPIR-O!” a fost realizat de Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, în cadrul Programului ONU „Femeile în Politică”, care este implemen­tat de Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women) și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), în par­teneriat cu Fundația Est-Europeană, și cu sprijinul financiar al Guvernului Suediei și al Consiliului Europei.

 

Acest material este realizat de publicația „Vocea Poporului”, cu sprijinul financiar al UN Women în Moldova (Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitate de Gen și Abilitarea Femeilor).

Viziunile exprimate ]n articol sunt cele ale autorilor și nu reprezintă în mod neapărat viziunile partajate de UN Women sau ONU, în general.

Materialul poate fi utilizat gratuit pentru scopuri necomerciale, cu înștiințarea cuvenită a UN Women.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand