3 decembrie 2023
Chisinau
Без рубрики

Se examinează posibilitatea majorării vârstei legale de pensionare

Loading
Без рубрики Se examinează posibilitatea majorării vârstei legale de pensionare
Se examinează posibilitatea majorării vârstei legale de pensionare

batrini

 

Viabilitatea pe termen lung a siste­mului de pensii ar putea fi asigurată și prin majorarea vârstei de pensio­nare, precum și o indexare mai sis­tematică a pensiilor, care să ia locul majorărilor ad-hoc.

 

Acesta este unul dintre angajamentele incluse în Acordul dintre Republica Mol­dova și Fondul Monetar Internațional, a explicat recent Octavian Armașu, ministrul Finanțelor.

„Aceasta este o posibilitate pe care noi, Guvernul, o considerăm posibilă și accep­tabilă în viitor. Dacă vorbim de reforma de pensii, în angajamentul nostru, în prim-plan este reformarea acestui sistem. Noi vedem în interiorul sistemului de pensii o sumedenie de rezerve, în primul rând, ce țin de mecanismul de calcul al pensiilor, a di­feritelor beneficii, totodată mecanismul de completare a veniturilor fondului de pensii prin combaterea achitării salariilor în plic etc. După ce vom avea o viziune cum arată sistemul reformat, vom putea să ne gândim cum ar trebui să fie schimbați și parametrii sistemului, unul dintre care este și vârsta de pensionare. Probabil, va trebui să ne gân­dim serios la acest element și, dacă vom ve­dea că sustenabilitatea sistemului va nece­sita majorarea vârstei de pensionare, atunci acest lucru va fi făcut. Dar această prevedere este în plan secund”, a declarat Octavian Armașu.

„În 2017, noi pornim cu reformarea sis­temului de pensii și, pe parcursul designului nou de pensii, vom lua decizia asupra vâr­stei de pensionare. Dacă va fi modificată, se va implementa treptat, gradual, astfel încât cetățenii să nu fie afectați atât de mult”, a precizat ministrul Finanțelor.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand