
Foto: sputnik.md
Consumatorii ar putea achita tarife mai mari pentru căldură, ca urmare a necompetitivității întreprinderii Termoelectrica. Acest lucru se accentuează pe fundalul debranșării consumatorilor de la sistemul centralizat de încălzire. S-ar parea că bijuteriile din aur si argint vor fi mai accesibile decât încălzirea pentru consumatori. Declaraţia le aparţine experţilor IDIS „Viitorul” Corina Gaibu și Victor Parlicov.
Căldura ne va „frige”buzunarele
Acum două luni, Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a anunţat că, începând cu 1 octombrie, căldura livrată de Termoelectrica va fi mai scumpă cu 8,2%. ANRE a decis aprobarea cererii societății pe acțiuni de a ajusta tarifele.
Astfel, pentru o gigacalorie, consumatorii trebuie să scoată acum din buzunar 1068 de lei. Nu a fost însă majorată valoarea tarifului energiei termice la nivelul celui cerut inițial de Termoelectrica, de 1257 de lei pentru o gigacalorie. În acele condiții, majorarea costului pentru agentul termic urma să fie de peste 27%.
Necesitatea actualizării tarifului pentru agentul termic este motivată de Termoelectrica prin incapacitatea de a achita consumul curent de gaze naturale, în cazul în care compania înregistrează pierderi. Printre alți factori se numără și scumpirea combustibililor, majorarea salariilor din sectorul real, dar și scumpirea energiei electrice, evoluția cursului valutar.
„Tariful la căldură s-a majorat doar cu 80 de lei pentru o gigacalorie. Nu cred că va avea efecte foarte negative. Și cheltuielile sunt mari. Din cele 17 stații de pompare, patru au fost renovate. În plus, a fost construită și o stație nouă. Facem tot ce ne stă în puteri ca să micșorăm pierderile în rețea și să nu fie majorat tariful”, ne-a spus Octavian Șeptelici, vicepreședinte al comitetului sindical de la SA „Termoelectrica”.
Sistemul autonom de încălzire creşte tariful
Pe de altă parte, analiştii economici susţin că preţul creşte și din cauza consumatorilor care s-au debranșat de la sistemul centralizat.
„Debranșarea de la sistemul centralizat de căldură crește costurile fixe, împinge tarifele în sus și face întreprinderea necompetitivă față de sistemul autonom. Debranșările au loc ca urmare a disconfortului de la începutul și sfârșitul sezonului de încălzire. Menținerea în stare funcțională a infrastructurii vechi și trecerea de la un sistem centralizat care asigură același confort ca și sistemul individual necesită investiții de milioane”, a explicat expertul Victor Parlicov.
Potrivit acestuia, la consumul de gaze există un
stoc de devieri financiare care nu sunt fixate nicăieri și nu este clar cuantumul care va fi inclus în tarife. Or, modificările tarifelor la gazele naturale nu are cum să nu le influențeze pe cele la energia termică.
Pe moment, mai mult de 15% din apartamentele din capitală au renunţat la sistemul centralizat de încălzire. Şi în Bălţi, această cifră a trecut de 30%.
Ca să economisească bani, locatarii mai multor blocuri şi-au instalat sistem de încălzire centralizat, similar cu cel autonom. Aceştia îşi pot regla singuri temperatura în apartamente, chiar dacă sunt branșaţi la sistemul centralizat. În Chişinău, în jur de 10 la suta din toate blocurile au un asemenea sistem de încălzire.
Servicii de proastă calitate prestate de Termoelectrica
Expertul economic Corina Gaibu a atras atenția asupra serviciilor de proastă calitate prestate de monopolistul Termoelectrica, dar şi asupra barierelor la branșarea rapidă a blocurilor la sistemul de încălzire.
„Tergiversarea conectării la căldură are loc din cauza procedurilor birocratice pe care trebuie să le urmeze administratorii blocurilor”, este de părere Corina Gaibu.
„Procedurile sunt organizate în așa mod, încât gestionarii trebuie să colecteze semnături și ștampile de la diferite subdiviziuni ale întreprinderii Termoelectrica. Astfel, gestionarii sunt forțați să alerge de la sediul central, la sediul teritorial pentru aprobări, să aștepte sau să revină în cazul în care ,,semnatarul” din diferite motive lipsește de la locul de muncă, să ducă la laboratorul Termoelectrica mostra de apă și apoi să vină altă dată după semnătură și ștampilă, ulterior iar să plece la sediul teritorial. Nu există un punct unic unde gestionarii să aducă cererea și mostra de apă, după care Termo-electrica își execută atribuțiile.
Au existat cazuri când reprezentanții de la sediul teritorial al Termoelectrica, la prezentarea pașaportului tehnic ce confirma efectuarea lucrărilor de pregătire a sistemului interior, au refuzat să primească cererea de branșare a blocurilor, dacă gestionarii nu semnează, în același moment cu depunerea cererii, confirmarea de livrare a agentului termic. Termoelectrica invocă și acumularea datoriilor la unele blocuri si solicită semnarea suplimentara a datoriilor înainte de începerea sezonului de încălzire. Aceasta este o procedură inutilă și o barieră suplimentară care duce la amânarea termenului de branșare”, a spus Corina Gaibu.
Experții au concluzionat că, după înfiin-țarea întreprinderii Termoelectrica, scoaterea din joc a autorităților locale poate crea obstacole în funcționarea sistemului centralizat de încălzire. Pârghiile și instrumentele de dezvoltare a sistemului se află la autoritățile municipale. Ele nu au nici un motiv să favorizeze dezvoltarea acestuia în raport cu sistemele autonome.
Preţ prea mare pentru căldura pe care o primesc
În alt context, practic, în fiecare sezon de încălzire, mii de locuitori ai capitalei care au sistem autonom de încălzire se plâng că furnizorul de energie termică le percepe taxe prea mari pentru ţevile sistemului centralizat de încălzire, care le tranzitează apartamentele.
Peste 26 de mii de apartamente din cele 200 de mii din capitală sunt debranşate de la sistemul centralizat de încălzire.
În primăvara acestui an, Ministerul Economiei anunţa că a elaborat un proiect de lege care prevedea că proprietarii apartamentelor care au încălzire autonomă să plătească cu 10 la sută mai puțin pentru energia consumată în cadrul blocului. Asta ar reduce din povara financiară pentru aceşti consumatori, deoarece facturile achitate de ei pentru consumul de gaze naturale sunt mult mai mari decât cele ale celor branșaţi la sistemul centralizat.
Totodată, Agenţia pentru Eficienţă Energetică elaborează o metodologie prin care va fi stabilită o diferenţiere a procentului de calcul pentru apartamentele debranşate de la sistemul centralizat în funcţie de amplasarea acestora – apartamente situate la primele şi ultimele etaje, precum şi cele din colţ etc.
În baza acestei metodologii, urmează să fie efectuat auditul energetic al blocurilor, în baza căruia va fi stabilit nivelul exact al consumului de căldură al fiecărui apartament.
Proiectul de hotărâre a fost transmis autorităţilor pentru avizare, după care înaintat Guvernului spre aprobare.
Pentru moment, proprietarii de cazane termice autonome, care s-au debranșat de la sistemul termic colectiv, achită 20 la sută din volumul de energie termică consumat de bloc.
Plata pentru energia termică pentru întregul bloc achitată de către proprietarii acestor locuințe s-a majorat treptat de-a lungul anilor, motiv pentru care ei se declară nemulțumiți.
Agenția Infotag a calculat că pensionarilor din R. Moldova le va ajunge această pensie doar pentru a achita o gigacalorie de energie termică, majorată până la 1068,22 de lei, şi pentru o pâine pe zi.
Pensia medie în Republica Moldova a constituit, la începutul lunii octombrie anul curent, 1278 de lei şi a crescut cu 100 de lei comparativ cu anul 2015.
Potrivit datelor Casei Naţionale de Asigurări Sociale, în țară există 686 de mii de pensionari, inclusiv 526 de mii care primesc pensii pentru limită de vârstă. Valoarea medie a acestora este de 1305 lei. Alte 133 de mii de persoane primesc pensii de dizabilitate de 1020 de lei, iar 14 mii – pensii de urmaş în valoare de câte 668 de lei lunar.
Mărimea pensiei medii achitată în Re-publica Moldova acoperă minimul de subzistenţăîn proporție de doar 70,4%.